Insteek nieuw bestuur: eerst de raad, dan het beleid

Foto: Twitter / Raad Zaanstad

Als college eerst naar de raad gaan, daar te weten komen welke kant de neuzen op staan en daarna pas met de opgedane kennis beleid formuleren. Dat moet de nieuwe werkwijze van het dagelijks bestuur worden in de komende vier jaar waar het gaat om de essentiële vraag ‘wat voor stad wij als Zaanstad willen zijn’.

‘Een dergelijke manier van werken is nieuw en vraagt voor iedereen ruimte en vertrouwen om te gaan oefenen,’ schrijft aanvoerder Harrie van der Laan van verkiezingsoverwinnaar POV in een voortgangsrapportage over de collegeonderhandelingen. Hij en zijn collega’s van de VVD, de PvdA, Rosa, GroenLinks en het CDA lijken nog steeds op weg naar een coalitie van deze zes partijen. Op 16 mei moet er een informeel overleg met alle fractievoorzitters komen om te reflecteren op de nieuwe werkwijze en de toekomstige onderlinge samenwerking.

Zorg

Het samenspel tussen de gemeenteraad, het college en de ambtelijke organisatie is een breed gedeelde bron van zorg in de Zaanse politiek, omdat er wel naar verbeteringen wordt gestreefd maar deze in de praktijk vaak stuiten op ingesleten patronen en oud zeer. Mede oep grond van de voorlopige bevindingen van het onderzoek dat het bureau &Van de Laar naar de Zaanse bestuurscultuur doet wordt nu met nieuwe elan ingezet op ’transparante samenwerking, elkaar serieus nemen en duidelijke rollen’. Overigens ‘zonder zelf nog precies te weten hoe dit moet of in welke vorm dit het beste werkt’.

Participatiebeleid

Het participatiebeleid bij ruimtelijke initiatieven is volgens de update van Van der Laan een goed vertrekpunt. Er is door ambtenaren een aantal scenario’s voor uitgewerkt en  deze zijn niet besproken door de zes onderhandelende partijen, maar gaan parallel aan de coalitiebesprekingen eerst naar de gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen