‘Mei’ van Herman Gorter centraal op speciale bieravond

Foto: Brouwerij Hoop

Ket en Brouwerij Hoop houden op 12 mei een thema-avond rondom de lancering van een nieuw bier dat is opgedragen aan het gedicht Mei van Wormerveerder Herman Gorter. Zijn ‘Een nieuwe lente en een nieuw geluid’ uit 1889 wordt door de Koninklijke Bibliotheek de ‘misschien allerberoemdste regel uit de Nederlandse literatuur’ genoemd.

Het is de eerste van maar liefst 4381 versregels die Gorter schreef. Mei behoort tot het vaderlandse erfgoed en vanwege de Zaanse roots was het voor bierjournalist en Zaankanter Raymond van der Laan een mooie inspiratie om een bier te ontwikkelen. Deze vraag (‘ontwikkel een bier!’) was hem namelijk al voorgelegd door de mensen van Hoop. In hun serie van tien Limited Editions per jaar wordt altijd een versie ingeruimd voor ‘een bekende craft-bier persoon, niet zelf zijnde een brouwer’. Als schrijver en journalist schrijft Raymond geregeld over bieren. Daarnaast is hij bestuurslid van de overkoepelende Craft organisatie in Nederland en, bovenal, een streekgenoot.

Drie lezingen

Om de introductie van het bier echt een inhoudelijke lading te geven wordt er een speciale avond georganiseerd. Uiteraard zal Van der Laan toelichting geven op het bier en hoe hij de link legt met Gorter om als slotakkoord met de aanwezigen het bier te dopen. Daarvoor zal een drietal voordrachten worden gehouden. De bekende Zaanse historicus Hans Luiten houdt een verhaal over de tijd waarin de Zaanstreek verkeerde zo aan het einde van de negentiende eeuw. De opkomst van de arbeidsemancipatie speelt daarbij een grote rol en niet toevallig was Gorter ook één van de oprichters van de voorloper van de CPN.

Stadsdichters

Daarnaast zal Luiten ook optreden als moderator van het inhoudelijke programma. Verder zullen er voordrachten zijn van de Stadsdichters Lisa van Tongeren en Reinier Fosch. Zij zullen ter gelegenheid van de avond een nieuw en passend gedicht voordragen. Tot slot gaat Luiten in gesprek met Loranne Davelaar uit Zaandijk en verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Zij is lid van de Gorter Organisatie, een club die zich ontfermt over zijn literaire erfgoed.

Reserveren

De inloop is vanaf 19:30 uur, en dan sluit ook de keuken voor het diner. De avond zelf begint om 20:00 uur en zal met inbegrip van een pauze van 20 minuten tot 21:50 duren. Kaarten voor de lezing en een Mei-biertje (of een ander drankje naar keuze) zijn te bestellen en kosten 7,50 euro per stuk. Reserveren kan door een e-mail te sturen aan [email protected] onder vemelding van ‘Lezing Mei’. Er is ruimte voor maximaal 90 personen in de zaak aan de Lagedijk 192 in Zaandijk.

 

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen