Voldoende beweging krijgen in 2020 minder dan in 2016

Foto: Gemeente Zaanstad

Het aantal inwoners dat voldoende beweegt is in onze provincie in 2020 licht afgenomen ten opzichte van 2016, blijkt uit onderzoek van Beslist.nl op basis van de gezondheidsmonitors van de GGD’s en het RIVM. In Zaanstad was die afname 6,2 procent, minder dan in Purmerend (min 8,8 procent) en even groot als in Enkhuizen. Elders was de daling kleiner.

Een krappe meerderheid van de Noord-Hollanders (52 procent) nog steeds aan de beweegrichtlijn, zo stellen de onderzoekers vast. Dit percentage is het hoogst van alle provincies. Bloemendaal gaat in Noord-Holland aan kop met 61 procent; Purmerend bungelt met slechts 44 procent onderaan. Het percentage voor Zaanstad is niet te vindene, maar ondanks alle inspanningen van de gemeente om mensen letterlijk in beweging te krijgen lijkt de trend dus ondanks bijvoorbeeld fitnesstoestellen in de openbare ruimte in omgekeerde richting te gaan.

Het aantal beschikbare sportaccommodaties in de buurt is van grote invloed op regelmatig bewegen, zo komt ook uit de cijfers naar voren. Nederland heeft gemiddeld 12,5 voorzieningen per 10.000 inwoners, maar regionaal zijn de verschillen groot. In Noord-Holland is het aantal sportvoorzieningen met 11,4 op 10.000 inwoners aan de lage kant.

Onderzoek winkeldiefstal beslist.nl

Zo sport Nederland door beslist.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen