Eerste gerecyclede verkeersborden geplaatst in Wormerveer

Foto: Gemeente Zaanstad

Afgelopen maand zijn in Wormerveer de eerste hergebruikte verkeersborden geplaatst. De borden zijn na het vorige gebruik opgeknapt, schoongemaakt en van een nieuwe bestickering voorzien. Overbodige borden zijn verwijderd en andere juist geplaatst voor meer duidelijkheid en een verbeterde verkeersveiligheid.

Zaanstad kondigde een jaar geleden aan alleen nog maar hergebruikte verkeersborden en nieuwe verkeersborden gemaakt van biologische grondstoffen te gaan gebruiken. Wethouder Duurzaamheid Annette Baerveldt sprak toen van ‘een belangrijke stap op weg naar een circulaire stad’. Op de langere termijn levert deze werkwijze dan ook een flinke CO2-besparing op. Zaanstad was de trekker van de regionale aanbesteding verkeersborden vanuit de Metropoolregio Amsterdam, waaraan ook Almere en Gooise Meren meededen. Duurzaamheid was een belangrijke eis binnen deze aanbesteding.

Natuurlijke grondstoffen

Zaanstad gaat de komende vier jaar voor 80 procent hergebruikte borden neerzetten. De andere 20 procent zijn biobased: borden gemaakt van biologische, natuurlijke grondstoffen. Afgeschreven en verkeersborden die over zijn worden bewerkt tot weer bruikbare exemplaren. Wanneer een verkeersbord te beschadigd is om opnieuw te gebruiken wordt het materiaal hergebruikt. Hierdoor hoeven geen nieuwe grondstoffen meer te gebruikt, zoals metaal en aluminium.

De grondstoffen voor de Zaanse duurzame verkeersborden zijn rijstevlies, bereklauw en hennep. De techniek  staat nog in de kinderschoenen. Samen met de gemeenten Almere en Gooise Meren wordt de komende jaren ervaring opgedaan met deze milieuvriendelijke borden. Zo zal de technologie zich de komende jaren verder kunnen ontwikkelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen