Alleen nog hergebruikte en ‘biologische’ verkeersborden

Foto: PxHere

Zaanstad stapt over op hergebruikte verkeersborden en borden gemaakt van biologische grondstoffen om de eigen inkoop te verduurzamen. Wethouder Annette Baerveldt noemt het ‘een belangrijke stap op weg naar een volledig circulaire stad’. Op vrijwel elke straathoek staat wel een verkeersbord.

Op de langere termijn levert dit dan ook een flinke CO2-besparing op,’ zegt zij in een persbericht. Zaanstad is de trekker geweest van de regionale aanbesteding verkeersborden vanuit de Metropoolregio Amsterdam, waaraan ook Almere en Gooise Meren meededen. Duurzaamheid was daarbij een belangrijk criterium. Zaanstad gaat de komende vier jaar voor 80 procent hergebruikt borden neerzetten. De overige 20 procent zijn zogenoemde biobased verkeersborden: gemaakt van biologische, natuurlijke grondstoffen.

Uitdeuken waar mogelijk

Afgeschreven en overtollige verkeersborden worden ingezameld, zo nodig uitgedeukt en bewerkt tot een weer bruikbaar bord. Wanneer de beschadiging te groot is wordt het materiaal hergebruikt. ‘Ik ben trots op deze aanpak. Door hergebruik van de verkeersborden en de inkoop van bio-based borden gebruiken we geen nieuwe primaire grondstoffen meer zoals metaal en aluminium. Dat is ook het doel van een circulaire stad, dat we de primaire grondstoffen niet verder uitputten,’ aldus de wethouder.

Ervaring opdoen

De borden gemaakt van biologische materialen moeten voldoen aan dezelfde kwaliteitsnormen als de metalen borden. Niet alle bio-based materialen zijn daar geschikt voor, maar Zaanstad zet in op rijstevlies, bereklauw en hennep, De techniek van de bio-based borden staat nog in de kinderschoenen en er wordt de komende jaren ervaring mee opgedaan in de drie gemeenten. De verwachting is dat op termijn de techniek zich verder ontwikkelt waardoor het aandeel verkeersborden van biologische grondstoffen zal stijgen. Het innovatieve gemeentelijke trio gaat in de toekomst via lokale hubs ook overtollige verkeersborden over en weer uitwisselen.

Reacties