Tegelwippen wil nog niet echt van de grond komen

Foto: Gemeente Zaanstad

Het gaat niet bepaald hosanna met het tegelwippen in Zaanstad: bij de grote gemeenten staan we momenteel op plek negentien bij het Nationaal Kampioenschap, met 0,25 verwijderde tegel per 1000 inwoners. Een schamele 39 tegels minder dan bij de start van de wedstrijd op 21 maart. Onze directe opponent Diemen doet het met 7,83 tegels per inwoner en een totaal van 242 stuks beter.

In de categorie ‘groot’ van gemeenten met meer dan 100.000 inwoners gaar Arnhem momenteel aan kop met 17.880 gewipte tegels. Dat levert een tussenstand van maar liefst 110,8 per 1000 inwoners op. Tijd om Zaanstad naar boven te krijgen in de ranglijst is er nog wel, want het kampioenschap duurt tot en met 31 oktober. Zaanstad eindigde vorig jaar bij de eerste deelname op een niet onverdienstelijke veertiende stek, net achter Diemen op plek twaalf. Het kampioenschap draait niet alleen om rivaliteit, maar dient een belangrijker, gemeenschappelijk doel: wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen of geveltuinen wordt Nederland meer klimaatadaptief en komen er meer soorten planten en dieren.

Digitaal aanmelden

Iedere tegel die wordt ingeruild voor groen telt mee. Mensen die ermee aan de slag gaan kunnen de gewipte tegels digitaal aanmelden. Ze worden dan opgeteld bij de tussenstand van Zaanstad. Een tegel is 30 bij 30 centimeter. Alle stenen die kleiner of groter zijn moeten dus worden omgerekend naar dit formaat. Er gaan elf tegels in een vierkante meter.

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen