NK Tegelwippen vandaag weer van start gegaan

Foto: Piqsels / CC0

Diemen gaat proberen om net als in 2021 Zaanstad te verslaan bij het NK Tegelwippen. De landelijke actie start vandaag weer en duurt tot en met 31 oktober. Zaanstad eindigde vorig jaar bij de eerste deelname op een niet onverdienstelijke veertiende plek, maar legde het af tegen directe tegenstander Diemen. Die gemeente werd toen twaalfde.

Tegelwippen houdt in dat bestrating plaatsmaakt voor groen: in de eigen tuin, rond kantoor en fabriek, bij school en ook – waar dat kan – in de openbare ruimte. Het kampioenschap draait niet alleen om rivaliteit, maar heeft nog een belangrijker, gemeenschappelijk doe: wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen wordt Nederland meer klimaatadaptief en komen er meer soorten planten en dieren. Iedere tegel die wordt ingeruild voor groen telt mee. Mensen die ermee aan de slag gaan kunnen de gewipte tegels digitaal aanmelden. Ze worden dan opgeteld bij de tussenstand van Zaanstad.

Standaard maat

Dit jaar zijn er drie Gouden Scheppen en een Gouden Tegel te winnen door de deelnemende gemeenten. Per klassement wint de gemeente met het hoogste aantal tegels per inwoner een Gouden Schep. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in de grootte: groot wil zeggen meer dan 100.000 inwoners, middel tussen 50.000 en 100.000 en klein alles daar onder. De gemeente met de meeste gewipte exemplaren wint de Gouden Tegel. Een standaard tegel is 30 bij 30 centimeter. Alle stenen die kleiner of groter zijn moeten dus worden omgerekend naar dit formaat. Er gaan elf tegels in een vierkante meter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen