Gemeentelijke erepenning voor Rosa’s Ruud Pauw

Foto: Gemeente Zaanstad

Scheidend raadslid Ruud Pauw van Rosa is voor zijn jarenlange inzet voor Zaanstad onderscheiden met de gemeentelijke erepenning. Burgemeester Jan Hamming kwam hem dat eerbetoon en de bijbehorende oorkonde gisteren thuis in Wormerveer overhandigen. Pauw is vandaag voor het eerst in 24 jaar geen raadslid meer.

In al die tijd miste Pauw slechts twee maal een raadsvergadering, zo memoreert de gemeente. ‘Hij was een zeer actief raadslid. Pauw wordt daarnaast zeer gewaardeerd vanwege zijn rol als volksvertegenwoordiger. Vele Zaankanters kennen hem en weten hem te vinden met vragen. Hij kent de stad goed en heeft een groot netwerk. Maar ook binnen de raad staat hij bekend als een verbinder. Wanneer het moet kan hij boven de partijen staan en dat wordt dan ook – van links tot rechts – geaccepteerd. Hij brengt zodoende partijen tot elkaar.’ Pauw is daarnaast sinds jaar en dag een groot pleitbezorger voor alles wat met monumenten en erfgoed te maken heeft – het fundament ook van zijn politieke stroming Rosa.

Sloop voorkomen

Mijlpalen op het gebied van erfgoed zijn  het behoud van de Zaandijkerkerk en de Molenschuur in Nauerna, aldus de gemeente in een persbericht. ‘Zonder Pauw was de Zaandijkerkerk niet op een monumentenlijst gekomen. Uiteindelijk is ook de Molenschuur op de monumentenlijst gekomen, opgeknapt en tot een parel van Zaanstad uitgegroeid. En ook op het Hembrugterrein heeft hij vele panden van de sloophamer weten te redden, door ze op de (gemeentelijke) monumentenlijst geplaatst te krijgen.’

De erepenning van Zaanstad kan door het college worden toegekend aan personen, bedrijven en instellingen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd voor de gemeente Zaanstad. De afgelopen jaren ontvingen onder anderen cabaretier Freek de Jonge, architect Sjoerd Soeters en erfgoedbeschermer Piet van Nugteren de erepenning.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen