Tweede asielboot op komst in Achtersluispolder

Foto: Gemeente Zaanstad

Er komt naar verwachting vanaf begin mei een tweede boot voor de opvang van ongeveer 320 asielzoekers te liggen in de Achtersluispolder in Zaandam. Hiermee komt Zaanstad tegemoet aan het verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers om het aantal opvangplekken in Zaanstad uit te breiden. De nieuwe raad bespreekt dit besluit van het college op 31 maart.

Op dit moment is er in het land een tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. De instroom blijft stijgen en ook wacht een groot aantal vergunninghouders in de noodopvang en AZC’s op een woning. Hierdoor zitten de landelijke opvanglocaties vol. Dat zorgt ervoor dat er extra plekken nodig zijn. De toestroom van vluchtelingen door de oorlog in Oekraïne komt daar nog eens bovenop. De tweede boot komt naast de bestaande boot te liggen, aan de kade van de Isaac Baarthaven ter hoogte van de Rijshoutweg. De tweede boot zal daar tot mei 2023 blijven.

Beperkte doelgroep

De mensen die op de tweede boot worden opgevangen zijn net als de bewonets van de eerste boot asielzoekers in afwachting van hun verblijfsvergunning. Op de boot komen geen kinderen, vanwege het water. Ook vangt het COA op de boot geen alleenstaande minderjarigen op. Verder komen er geen vreemdelingen die op die op de landelijke lijst van overlastgevers staan, noch mensen met een directe of complexe zorgvraag. Op dit moment ligt de tweede boot in Griekenland en is nog niet klaar voor opvang. Het kost tijd hem naar Nederland te varen en in te richten.

Tijdelijk een cruiseschip

Omdat extra opvangplekken snel nodig zijn, komt er begin april tijdelijk een riviercruiseschip te liggen tot de tweede boot klaar is. Op deze tijdelijke boot kunnen 150 asielzoekers terecht. Door deze oplossing hoeven die niet op veldbedden in een crisisopvang te verblijven. Het COA heeft de gemeente ook gevraagd om de overeenkomst voor de eerste boot met zes maanden te verlengen tot mei 2023. Het COA houdt nadat de tweede boot in gebruik is genomen een open huis voor ondernemers en bewoners in de omgeving. Dan laten medewerkers van het COA de boot zien en beantwoorden ze vragen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen