Asielboot klaar voor 288 bewoners, eerste mensen aangekomen

Foto: Public Domain Vectors / CC0

De eerste mensen hebben gisteren hun intrek genomen op de asielboot in de Achtersluispolder. In eerste instantie is daar plek voor 288 bewoners, verdeeld over 144 kamers met een tweepersoonsbezetting op de eerste en tweede verdieping. Dit kan later worden uitgebreid tot maximaal 400.

Er zijn ‘goede afspraken gemaakt over de kosten van zowel de opstart- als exploitatiefase,’ schrijft het college aan de raad. De uiteindelijke afrekening zal aan het einde van de rit plaatsvinden op basis van de werkelijk gemaakte kosten. Er wordt vanuitgegaan dat de noodopvang één jaar in gebruik is, maar daar kan maxomaal nog een half jaar bijkomen.

De Sluis gaat de vrijwilligers die in en rond de opvang aan de slag gaan coördineren. Het COA verzorgt in en naast de boot voorzieningen voor dagbesteding en recreatie. Daarnaast faciliteert en financiert het COA een ontmoetingsruimte in de nabijheid van het noodopvangcentrum, mogelijk in op een vrije kavel te plaatsen kabines.

Veiligheid

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers heeft een beveiligingsbedrijf ingehuurd om alles in goede banen te leiden rond de noodopvang. De ondernemers van de belendende bedrijven staan in direct contact met de gemeente en met het COA via een WhatsApp-groep en er is regelmatig overleg. Inmiddels zijn er al afspraken over verkeersveiligheid gemaakt. Afgesproken is om de verkeerssituatie en de mobiliteit van de asielzoekers standaard te bespreken tijdens het structureel overleg tussen het COA, de gemeente, handhaving en de beveiliging en aanpassingen door te voeren op het moment dat dat nodig is. Onderzocht wordt of en hoe gebruik gemaakt kan worden van pendelbusjes

Fietslessen

Op het bedrijventerrein is sprake van veel en zwaar vrachtverkeer en voorkomen moet worden dat mensen over de weg gaan lopen omdat er geen faciliteiten zijn voor wandelaars. Bewoners van het schip krijgen een routekaart met de looproute naar het busstation en krijgen voorlichting over waar ze veilig kunnen oversteken. Vanuit de vrijwilligers zal ingezet worden op fiets- en verkeerslessen. Afspraken over onderwijs, kinderopvang en leerplicht zijn niet van toepassing omdat er geen minderjarigen worden opgevangen op het schip.

Gezondheid

De bewoners van de noodopvang worden medisch gecheckt bij registratie in Ter Apel. Voor wat betreft corona werkt het COA op al haar locaties met een protocol dat aangepast wordt indien er nieuwe landelijke richtlijnen komen. Op het schip aan de Rijshoutweg gelden bovendien locatiegebonden coronamaatregelen.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen