‘Verkennend gesprek’ met COA over opvang meer asielzoekers

Foto: PxHere / Wixin Lubhon

De POV stoort zich er aan dat burgemeester Jan Hamming de gemeenteraad tijdens de reguliere update van de coronasituatie ’tussen neus en lippen door’ meldde dat het COA Zaanstad om een ‘verkennend gesprek’ heeft verzocht voor de al dan niet tijdelijke opvang van meer asielzoekers. ‘Concreter is het niet,’ aldus Hamming, maar de POV spreekt van ‘misbruik van de afgesproken instrumenten’.

PVV’er Peter van Haasen uitte tijdens het coronahalfuurtje al zijn verbazing over de mededeling van de burgemeester op dat moment, maar kreeg daarop geen reactie. Zaanstad vangt sinds november vorig jaar zo’n 400 vluchtelingen op in een asielboot in de Achtersluispolder, omdat de centra van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers uit hun voegen barsten. Eén van de redenen daardoor is dat de uitstroom stagneert vanwege het landelijke tekort aan woningen, waardoor gemeenten van het Rijk extra woonruimte moeten toewijzen aan mensen die in Nederland mogen blijven. Ook Zaanstad staat voor die opgave.

Eindspel

Wat corona betreft is volgens Hamming het ‘eindspel’ van de werkelijke ziekte nu begonnen, waarna de gevolgen van de epidemie nog verwerkt zullen moeten worden. Voor Homme Heida van BVNL was dat reden om de burgemeester op te roepen nu eens de wet te overtreden door af te wijken van het landelijk beleid en horecaondernemers wat speelruimte te gunnen, wat door Hamming beleefd maar vastberaden werd afgewimpeld: het is in ons land een goed gebruik om wetten te respecteren.

Zaanstad heeft van Den Haag zes ton gekregen als tegemoetkoming in de kosten die ondernemers hebben moeten maken voor controles op het coronatoegangsbewijs en die kunnen de vergoeding binnenkort aanvragen. Hamming heeft nog geen idee hoeveel van het ontvangen geld daarvoor ook daadwerkelijk nodig zal zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen