Provincie onderzoekt gevolgen komst zelfrijdende auto’s

Foto: Flickr

Advies- en onderzoeksbureaus Arcadis en TNO gaan voor de provincie en de Vervoerregio Amsterdam de gevolgen van zelfrijdende auto’s onderzoeken.

Het onderzoek richt zich op de verkeersveiligheid, de bereikbaarheid en de leefbaarheid van de provincie in relatie tot die autonome auto. Vorige maand werd bekend dat de provincie de komende twee jaar elf miljoen euro in een groot smart mobility-project steekt. Het project moet de doorstroming en veiligheid op de weg en het water verbeteren en zodoende de leefbaarheid en de bereikbaarheid van de regio vergroten.

Het onderzoek naar zelfrijdende auto’s is bedoeld om in te spelen op de toekomst. De betrokken partijen kijken onder meer naar wat de provincie moet doen met de ontwikkeling van het wegennet en wat de voor invloed van zelfrijdende voertuigen is op het openbaar vervoer. Arcadis en TNO testen verschillende scenario’s waarbij kansen voor en bedreigingen in kaart worden gebracht.

De organisaties hopen in februari volgend jaar al conclusies te hebben.

Eerder dit jaar hield de provincie een wedstrijd waaribij deelnemers zelfrijdende auto’s zo goed mogelijk moesten voorzien van actuele verkeersinformatie. Op het circuit van Zandvoort kregen de teams 48 uur de tijd om een systeem te bouwen waarmee op provinciale wegen verkeersinformatie overgebracht kon worden naar die nieuwe generatie personenwagens. Ook is er een challenge voor basisschoolleerlingen uitgeschreven.

 

Reacties