Petitie om sluiting buurthuis Het Kalf te voorkomen

Foto: Google / Vaneggie

Het vrijwillige bestuur van buurthuis De Bovenkruier in Het Kalf gooit per 1 augustus het bijltje erbij neer, omdat de taken de leden boven het hoofd groeien. Een wijkcentrum runnen is geen sinecure, en gebonden aan zware regeldruk. In een petitie vraagt het wijkoverleg de gemeente om de dreigende sluiting te voorkomen.

Het Wijkoverleg ’t Kalf werkt als klankbord van de wijk in samenwerking met de gemeente, De Bovenkruier en het Sociaal Wijkteam onder andere aan de veiligheid, voorzieningen zoals winkels, bereikbaarheid en zorgverlening, de openbare ruimte, nieuwbouw en renovatie, saamhorigheid en ‘omkijken naar elkaar’. Mocht De Bovenkruier wegvallen uit deze keten, dan dreigt met name de sociale cohesie in gevaar te komen. In het buurthuis worden voor jong en oud activiteiten op touw gezet en bijeenkomsten gehouden over onderwerpen die interessant zijn voor wijkbewoners. En ook in de plannen van de gemeente met het centrumgebied van Het Kalf speelt het buurtcentrum een belangrijke rol.

Te zware kluif

Zaanstad heeft de buurthuizen geprivatiseerd in een poging ze rendabeler te maken, maar dat is niet alleen in Het Kalf een (te) zware kluif gebleken. Vrijwilligers zijn steeds lastiger te vinden en er is nooit geld genoeg. Corona was een extra financiële klap omdat gedurende lange tijd alle activiteiten moesten worden geschrapt en de inkomsten stokten terwijl vaste lasten zoals de betaling van de huur of de hypotheek, van gas, water en licht, de verzekeringen en soms ook van personeel gewoon doorliepen.

Onterecht optimisme

Het college liet de gemeenteraad vorig jaar december al weten een hard hoofd te hebben in het vinden van een overlevingsmodel voor de buurthuizen, maar toonde zich toen nog optimistisch over onder andere De Bovenkruier: ‘Bij de Kolk en de Zeskanter zit een enthousiast nieuw bestuur en ook bij De Bovenkruier en het Brandtweer zijn nieuwe bestuursleden aangeschoven,’ heette het toen ter illustratie van hoopvolle ontwikkelingen. De petitie die wethouder Natasja Groothuismink binnenkort krijgt aangeboden moet duidelijk maken dat de kaarten wat het buurthuis in Het Kalf betreft momenteel heel anders liggen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen