Plan in de maak voor grondige facelift centrum Het Kalf

Foto: Google Street View

Het Kalf moet weer een veiliger en aantrekkelijk hart van de wijk krijgen, met voorzieningen binnen handbereik en volop gelegenheid voor ontmoeting. Dat heeft het college besloten en daarom opdracht gegeven voor het maken van een plan met eisen waaraan het vernieuwde centrum moet voldoen.

Het centrum van Het Kalf is verouderd en de leegstand van het voormalige pand van de Aldi-supermarkt en de staat van sporthal de Tref en vooral het Trefplein dragen flink bij aan de naargeestige aanblik van het gebied, wat wijkbewoners deed vragen of ze in plaats daarvan niet ook ‘een Zilverschoonplein’ konden krijgen zoals in Kogerveld. Er wonen veel ouderen in de groene woonwijk die zoeken naar een andere woonvorm, maar die daar nu niet vinden. Door de voorzieningen en het woningaanbod te verbeteren hoopt het college daar in het centrumgebied wat aan te kunnen doen.

Zaankerk

Daarnaast is het pand van de Zaankerk dat ook diverse maatschappelijke organisaties zoals het buurthuis en het Sociaal Wijkteam huisvest eveneens oud en gebrekkig. Gezien al dezee ontwikkelingen is er ‘dringend behoefte aan een integrale blik zodat we het gehele centrumgebied Het Kalf een boost kunnen geven,’ aldus B & W.  Wethouder Wessel Breunesse van Ruimtelijke Ontwikkeling wil dat samen met de bewoners doen: ‘We willen met hen en belanghebbenden een mooi plan maken waarin we mogelijk de sporthal, een aantrekkelijke openbare ruimte, een woningaanbod dat aansluit bij de vraag in de wijk en een centrum met winkels en voorzieningen in samenhang bekijken.’ De gemeenteraad wordt bij de start van het project om advies gevraagd.

Veiligheid

Met de ontwikkeling van het centrum van Het Kalf wil het college ook de veiligheid in de wijk verbeteren. Er is overlast van jongeren en er zijn overvallen en een steekpartij geweest. ‘Bewoners voelen zich regelmatig niet veilig. We maken ons zorgen over deze problemen en willen met de aanpak van de wijk ook deze problemen stevig aanpakken,’ laat Breunesse weten in een persbericht. Zo zijn er zorgen over het feit dat activiteiten voor ouderen in het buurthuis in de avond minder worden bezocht vanwege de ervaren onveiligheid.

Nieuwe sportgelegenheid

Het college heeft ook de ambitie om te investeren in een nieuwe sporthal of gymzaal, zodat er voldoende ruimte blijft om te sporten en te gymmen. Topsportcentrum de Koog wordt meer gebruikt dan werd verwacht bij de opening en ook in sporthal de Tref wordt nog steeds gesport. Breunesse: ‘Voor Zaandam Noord en Het Kalf is het helder dat minimaal een vervanging van één gymzaal nodig is voor de scholen. De locatie van de sporthal dan wel gymzaal staat nog niet vast en de geschikte locatie voor deze voorziening gaan we onderzoeken.’ In het nieuwe jaar worden bijeenkomsten georganiseerd om samen met bewoners en andere betrokkenen plannen te maken.


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen