Fietsers blijven vallen op bruggen in centrum Zaandam

Foto: Google Street View

Fietsers blijven vallen op de beide bruggen van het sluizencomplex in Zaandam. constateert Sonja Puhl – Diehle van de Fietsersbond Zaanstreek. En dat leidt soms tot zwaar letsel. De oude gementeraad nam vlak voor het afscheid nog een motie om het college ertoe aan te zetten de verkeerssituatie op de Wilhelmina- en Beatrixbrug (weer) aan te passen. Ook dan wordt de oversteek voor de meest kwetsbare fietsers echter nog niet ideaal.

Dat laatste schreef het bureau Goudappel in haar advies over de bruggen, waarin vier opties uitgeplozen werden voor het vergroten van de veiligheid. Voor de Fietsersbond was nummer drie de beste: alle verkeersdeelnemers behalve de voetgangers over de rijbaan op een 30-kilometerweg en het verhoogde en te smalle fietspad dat voor zo veel problemen zorgt bij de trottoirs trekken. De 30-kilometerzone wordt in dat scenario uitgebreid tot de Wilhelminastraat en de weg krijgt vanaf de A.F. de Savornin Lohmanstraat deels een groene middenberm. Op de verbrede stoepen blijft dan ook nog ruimte over voor bijvoorbeeld plantenbakken.

 

Op dit moment mogen fietsers zowel over het fietspad als over de rijbaan over de Wilhelminabrug, wat volgens de motie van D66, GroenLinks, Rosa, De Socialisten, de Partij voor de Dieren, Democratisch Zaanstad, Denk, de PvdA en de ChristenUnie ‘een onrustig en onduidelijk verkeersbeeld’  oplevert. Wethouder Gerard Slegers wilde die situatie ook wel aanpassen in de zin van optie drie, maar vanwege de  kosten uitstellen tot de omgeving toch al op de schop gaat vanwege de geplande herinrichting. Een raadsmeerderheid wil daar dus niet op wachten. Ook moet er fietsenopstelplaatsen komen voor de slagbomen, zodat de bedienaars van de brug een beter overzicht krijgen. Het wachten is nu op ‘een technisch, juridisch en financieel haalbaar plan om de bruggen in het Wilhelminasluizencomplex te beginnen met de Wilhelminabrug aan te passen volgens optie drie van het Goudappel-advies.’ Het plan moet er voor het zomerreces liggen.

https://twitter.com/sonjapuhldiehle/status/1507344156871598094

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen