Raad dringt aan op openbaar vervoer naar Het Eiland

Foto: Google Street View

Een motie van GroenLinks, de PvdA, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie voor openbaar vervoer van en naar Het Eiland is gisteren omarmd door de raad. Een motie van het CDA en Democratisch Zaanstad om Rochdale terug te sturen naar de tekentafel met haar plannen voor twee woontorens aan de Badhuisweg haalde het niet.

Op Het Eiland is geen openbaar vervoer op een loopafstand van minder dan 400 meter en dat moet anders, vindt een raadsmeerderheid. Bijna een halve kilometer lopen is een behoorlijke afstand voor mensen die niet goed ter been zijn. Een bushalte bij de brug naar de wijk kan daar een einde aan maken, al is ongewis waar zo’n halte dan gecompenseerd gaat worden. Want hier iets erbij betekent in de praktijk altijd elders iets eraf in het OV.

De bouw van 120 sociale huurwoningen aan de Badhuisweg betekent een forse bevolkingstoename op Het Eiland en de zittende bewoners voorzien daarom grote parkeerproblemen. Een busverbinding zou mensen over de streep kunnen trekken om geen eigen auto aan te schaffen. De motie draagt het college op om het onderwerp voortvarend op te pakken bij het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam.

Woontorens

DZ en het CDA schaarden zich achter de oproep van de Vereniging Zaans Erfgoed om het bouwplan voor de Badhuisweg te herzien tot een project dat ‘recht doet aan de historische identiteit van het gebied en de rijke historie van de houtbouw die zo kenmerkend was voor deze plek op het Zaaneiland’. Het bouwplan van Rochdale is zonder enige vorm van participatie gepresenteerd, voerden Marc Wit (CDA) en JuliĆ«tte Rot (DZ) aan.

Wethouder Wessel Breunesse reageerde vermoeid: eind januari ging de raad er nog mee akkoord om de volgende stap in het proces te zetten. Het plan nu weer terugsturen voor verregaande aanpassingen terwijl Zaanstad schreeuwt om sociale huurwoningen zou volgens hem voor jarenlange vertraging kunnen zorgen. Iets wat de al aangekondigde juridische procedures van tegenstanders in de wijk overigens ook gaan doen, verwacht Rot.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen