Hugo de Jonge zet schouders onder aanpak Zaandam Oost

Een deel van de delegatie met minister Hugo de Jonge (rechts).
Een deel van de delegatie met minister Hugo de Jonge (rechts).
Foto: Gemeente Zaanstad

Het kabinet en vijftien gemeenten waaronder Zaanstad gaan samen verder aan de slag met ‘het bieden van perspectief’ voor de inwoners van vijftien wijken die steeds verder achterop dreigen te raken. Tijdens een gezamenlijk werkbezoek van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en een delegatie van burgemeesters aan de Utrechtse wijk Overvecht is dat afgesproken.

In totaal gaat het dan om meer meer dan een miljoen mensen, onder wie de bewoners van Zaandam Oost. Vorig voorjaar deden de burgemeesters van de vijftien steden een oproep aan de Tweede Kamer om samen met bewoners, gemeenten en maatschappelijke partners een nationaal herstel- en perspectiefprogramma voor leefbaarheid en veiligheid op te richten, langjarige extra investeringen te doen en meer uitzonderingen in wetgeving en onorthodoxe maatregelen mogelijk te maken. Het lukt veel bewoners in de kwetsbare gebieden niet om hun ambities, saamhorigheid en ondernemerszin te verzilveren. Door een stapeling van problemen lopen zij vast op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in de hulpverlening.

Steeds bredere kloof

Deze bewoners hebben daardoor steeds vaker te maken met armoede, werkloosheid, onderwijsachterstanden, een slechte gezondheid en criminaliteit. Daar bovenop hebben de coronacrisis en de huidige stijgende gasprijzen hen extra hard geraakt. De kloof die hierdoor ontstaat zet de sociale samenhang, leefbaarheid en veiligheid van de samenleving onder druk. Jan Hamming en zijn collega’s zijn dan ook blij dat het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid een plek heeft gekregen in het regeerakkoord van het kabinet Rutte-IV. De Jonge is de coördinerend bewindspersoon van dit programma.

Jongeren bovenaan

Gemeenten gaan samen met maatschappelijke partners aan de slag met projecten op het gebied van onderwijs en opvoeding, werk en inkomen, veiligheid en ondermijning, wonen en leefbaarheid en gezondheid. Zo wordt in het kader van de Regio Deal ZaanIJ met het Rijk en de provincie geïnvesteerd in de verlengde schooldag, het Huis van de Wijk, groen in de wijken en de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Ook gaat het Moeders van Zaandam van start, waarover later meer. ‘Het werken aan kansengelijkheid voor onze kinderen en jongeren is dé opgave voor de komende bestuursperiode. Wij doen dat met onze partners in de stad en het Rijk al in Poelenburg en Peldersveld en willen dat nu verbreden naar heel Zaandam Oost.’ Het werkbezoek aan Overvecht markeerde de start van de samenwerking in deze nieuwe regeerperiode.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen