Miljoeneninjectie voor Poelenburg en Peldersveld

Foto: Urban Xchange

Het Rijk en de regio steken samen vijftien miljoen euro in het verbeteren van de leefbaarheid in het gebied ZaanIJ: de wijken Poelenburg en Peldersveld in Zaandam, Tuindorp Oostzaan en de Molenwijk in Amsterdam. Dat heeft minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer geschreven. De Regio Deal ZaanIJ is een samenwerking tussen Zaanstad, Amsterdam, Oostzaan, de provincie en het Rijk.

Die is erop gericht om de leefkwaliteit van en de ontplooiingskansen voor de bewoners te verbeteren en om ondermijnende criminaliteit en sociale ontwrichting tegen te gaan. Nu de specifieke invulling en financiering van de deal rond is, kan de regio van start met de uitvoering. De vier wijken in ZaanIJ liggen op prachtige locaties maar zijn beperkt verbonden met de omgeving en kennen alle sociaal-economische achterstanden. Een deel van de middelen wordt gebruikt om de kinderen op de basisscholen in de twee Zaandamse wijken langer naar school te kunnen laten gaan om zo de leerachterstanden weg te werken.

Huis voor de Wijk

Daarnaast wordt het geld gebruikt voor de realisatie van een Huis voor de Wijk in Poelenburg, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en dat een belangrijke rol gaat spelen bij de versterking van de sociale cohesie. De Regio Deal ondersteunt verder initiatieven in de wijken die bijdragen aan de natuur en een groene leefomgeving en de aanpak van criminaliteit. De Regio Deal ZaanIJ wordt voor de helft door het Rijk en voor de helft door de overige partners gefinancierd.

 

Reacties