Kabinet steekt 7,5 miljoen euro in nog uit te werken ‘Regio Deal ZaanIJ’

Foto: Urban Xchange

Het kabinet reserveert 7,5 miljoen euro voor infrastructurele projecten en het vergroten van de ontplooiingskansen van jongeren in het gebied ZaanIJ. Het gaat om een van de twaalf Regio Deals deals waarmee de ministerraad gisteren akkoord is gegaan en die nu verder kan worden uitgewerkt door het Rijk en regionale betrokkenen.

De twaalf regio’s en hun specifieke behoeften werden geslecteerd uit 88 voorstellen. De ministers Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) namen het voortouw. Volgens Ollongren gaat het om het vergroten van de leefbaarheid en het benutten van economische kansen, waardoor mensen aan een baan komen en in een betaalbare woning kunnen wonen.

Denk aan een betere aansluiting van opleidingen op de regionale arbeidsmarkt, innovatieve zorgvoorzieningen voor ouderen, herstructurering van woningen en het weer in evenwicht brengen van vraag en aanbod op de woningmarkt,’ aldus de minister. Voor de deals is in totaal ruim 200 miljoen euro beschikbaar. Alle door het Rijk ter beschikking gestelde bedragen moeten door de betreffende regio’s met minimaal hetzelfde bedrag worden aangevuld.

Fietsen en water

De komende maanden worden de deals verder uitgewerkt. Het streven is om ze uiterlijk volgend voorjaar te hebben afgerond. De infrastructurele verbeteringen focussen zich in onze regio op fietsvoorzieningen en waterwegen.

Programma ZaanIJ

Het programma ZaanIJ van de gemeenten Zaanstad en Amsterdam heeft als doelstelling om nieuw leven te blazen in terreinen en panden langs het waterfront van de Zaan en het IJ. Het is van oudsher een haven- en werkgerelateerd gebied, met fabrieken aan de Zaan en scheepswerven aan het IJ. Het tekort aan woningen in de regio, maakt dat veel van deze panden en terreinen herontwikkeld worden als woningbouwlocaties.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen