Amsterdam neemt regie bij aanleg brug Dam tot Dam fietsroute

Een impressie van de brug.
Een impressie van de brug.
Foto: 3vium.eu

Het college is akkoord met de aanleg van een brug voor langzaam verkeer bij Zijkanaal H, als onderdeel van de nieuwe Dam tot Dam fietsroute langs de oevers van de Zaan en het IJ. Die komt er met het oog op de bouw van nieuwe woonwijken in Zaandam in de Achtersluispolder en op het Hembrugterrein en in Amsterdam.

Bron: Vervoerregio Amsterdam

 

Het is de bedoeling om de route zoveel mogelijk langs de te transformeren industriële havenoevers van het IJ en het Noordzeekanaal te laten lopen en langs de watergebonden bedrijvigheid aan de oostelijke oevers van de Zaan. De brug is naar verwachting eind 2024 klaar. Amsterdam en Zaanstad hebben afgesproken dat Amsterdam ook namens Zaanstad de aanbesteding en de aanleg van de fietsroute voor haar rekening neemt. De beide gemeenten besloten al in 2012 dat er een recreatieve fietsroute van de Dam in Zaandam naar de Dam in Amsterdam moest komen. Een project van zeer lange adem, omdat delen van de oevers privé bezit waren en ontoegankelijk voor publiek.

Zichtbaarheid vergroten

Ondanks alle bedrijvigheid op de oevers blijft het water een magneet voor de bewoners van Zaanstad en Amsterdam houden en daarom wordt waar dat maar mogelijk is het zicht op de Zaan, het Noordzeekanaal en het IJ hersteld. Op dit moment is de Noorder IJplas alleen langs de noordkant te omzeilen via de snelfietsroute, zonder zicht op het Noordzeekanaal. Amsterdam streeft er naar om van de Noorder IJplas een groengebied (met windmolens) te maken, ‘waar bewoners van beide steden kunnen genieten van groen, van water, van natuur en rust’. De belangrijkste voorwaarde daarvoor is dat het gebied toegankelijk wordt en dat er fiets- en wandelpaden komen zowel vanuit Zaanstad als Amsterdam.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen