Contouren ‘nieuwe’ Achtersluispolder op papier gezet

Foto: Gemeente Zaanstad

De Achtersluispolder moet veranderen van een bedrijventerrein in een levendige en toekomstbestendig stadswijk, waar mensen kunnen werken én wonen. Het college heeft in de Principenota Transformatie Achtersluispolder de contouren voor die transformatie vastgesteld. Naar verwachting kan over zo’n zes jaar de schop de grond in.

Het plangebied bestaat uit twee kerngebieden: de Thorbeckezone met de Thorbeckeweg en belendende groenzones en daarnaast de Achtersluispolder zelf. Dat grote en complexe gebied is voor de overzichtelijkheid ingedeeld in vijf deelgebieden, elk met andere kenmerken die een eigen planning vragen. Begonnen wordt met de Thorbeckeweg en de deelgebieden Sluiskwartier en MAAK.Park De Vrede.

 

Het Sluiskwartier ligt het verst af van de zwaardere bedrijven en het dichtst bij het groen. Ook is het gebied goed bereikbaar voor Zaankanters en Amsterdammers. Dit maakt het gebied aantrekkelijk om werken en te wonen, aldus het college. De waterkant heeft de naam MAAK.Park De Vrede gekregen. Daar komt veel groen en de recreatieve Dam tot Dam fietsroute gaat er doorheen. ‘Met Rijksmonument De Vrede als belangrijk icoon wordt MAAK.Park De Vrede het nieuwe gezicht van Zaanstad Zuid,’ waar gezien de zware industrie aan de overkant van het Noordzeekanaal wonen niet mogelijk is. De deelgebieden die de gemeente pas na 2030 gaat ontwikkelen zijn:

  • Het Nautische cluster, ten westen van het Sluiskwartier, ‘waar het bruist van de nautische activiteiten aan het water’;
  • Het Bolbaken: een kleinschaliger gebied ten zuiden van het Sluiskwartier waar de Sluispolderweg doorheen gaat. Een belangrijke verbinding waar verkeersveiligheid een actueel thema is;
  • Het Havenkwartier: omdat dit zeehavengebied door de kadelengte voorlopig nog belangrijk is voor de haveneconomie zal ook in dit gebied pas in een latere fase de transformatie naar werken en wonen aan de orde komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen