Woningbouw in hogere versnelling met 2024 als topjaar

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Het aantal woningen dat de komende jaren in Zaanstad gebouwd wordt stijgt en 2024 moet een topjaar worden met een plancapaciteit van 3861 stuks. Uit de voortgangsrapportage van de gemeente blijkt dat de komende jaren 16.000 nieuwe woningen op de planning staan.

Daarbij gaat het wat bereikbaarheid voor de lagere inkomens betreft om 4400 sociale huurwoningen (met maandhuren tot 752 euro naar het prijspeil van 2021), bijna 1100 middeldure huurwoningen (tot 1009 euro) en om bijna 1000 koopwoningen tot 285.000 euro, inclusief starterswoningen via de regeling Betaalbare Koopwoningen Zaanstad. Er wordt hard gewerkt aan het verzachten van de woningnood in Zaanstad, zegt wethouder Wessel Breunesse in een persbericht.

 

Het aantal woningen waarover harde afspraken zijn gemaakt is de afgelopen tijd gestegen van 8300 naar 8500. Vorig jaar werden bijna 900 nieuwe woningen opgeleverd en zijn nieuwbouwprojecten gestart met een totale omvang van ruim 1000 wooneenheden. Dat is een significante stijging ten opzichte van voorgaande jaren (in 2020 was het cijfer bijvoorbeeld 635). ‘Een flinke stap in de goede richting en een hoopvolle boodschap richting woningzoekenden. Bovendien kijken we niet alleen naar kwantiteit, maar zeker ook naar de kwaliteit van woningen. Zo voeren we met ontwikkelaars ook stevige gesprekken over duurzaamheid en klimaatadaptatie,’ laat hij weten.

Er zit de komende jaren een stijgende lijn in de start van bouwprojecten. Dit jaar wordt begonnen met projecten met een totale omvang van 1000 tot 1400 woningen. Dit aantal zal de jaren daarna nog verder groeien. De woonprogrammering zoals in bovenstaande tabel is opgenomen is echter (nog) niet volledig in harde afspraken vastgelegd of voor een deel nog onbekend (lichtgroen). In de groep groene projecten (haalbaarheidsfase) wordt nog onderzoek gedaan naar het woonprogramma. De tabel is daarom indicatief en waarschijnlijk een onderschatting van het daadwerkelijk te realiseren betaalbare programma.

Mogelijke obstakels

Van de 4439 nieuw te bouwen sociale huurwoningen in de tabel zijn er 321 het gevolg van sloop / nieuwbouw door woningcorporaties. De realisatie van de plannen blijft afhankelijk van uitdagingen zoals de stikstofproblematiek, een goed verloop van het participatieproces, infrastructuur en personele capaciteit. Zaanstad is voor oplossingen voor deze uitdagingen ook afhankelijk van het Rijk en de provincie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen