Woonoverlast Pauwenven dreigt uit de hand te lopen

Foto: Google Street View

Een bewoner die nachtenlang met lachgasflessen gooit, wat doordreunt in het buurhuis. Drie jaar van meldingen bij de gemeente en belletjes naar de politie, zonder zicht op een oplossinge. Een bewoner van het Pauwenven in Zaandam vreest dat de situatie binnenkort uit de hand loopt.

Een aantal malen zijn medewerkers van de gemeente – al dan niet begeleid door politiemensen – er aan de deur bedreigd, uitgescholden en onbeschoft behandeld, schrijft hij aan burgemeester Jan Hamming en de gemeenteraad. Is er daarna aangifte van bedreiging gedaan? Volgens de wanhopige buur huren er meer mensen woonruimte in het huis dan volgens de aangescherpte plaatselijke regels is toegestaan, voor de duur van enkele dagen tot enkele maanden. Niet alleen in het buurhuis maar overal in de wijk is volgens het schrijven de overlast overigens groot, met name door het gedrag van onaangepaste buitenlanders. De bewoner van Zaandam Oost vroeg er al eerder aandacht voor toen hij insprak in de raad, en de PVV vindt dat  er nu ingegrepen moet worden om verdere escalatie te voorkomen.

Nieuw beleid

Op een aantal plekken in Zaandam Oost zorgt kamerverhuur voor overbewoning en overlast. Het is steeds vaker een verdienmodel, ook voor criminelen en het drijft de schaarste op de al krappe woningmarkt op, liet het college eerder al weten. De gemeente gaat daarom extra capaciteit inzetten op handhaving bij illegale kamerverhuur. Een integraal interventieteam waaraan ook de Arbeidsinspectie, de douane, de Belastingdienst en de politie meewerken moet criminele netwerken en verdienmodellen zo veel mogelijk in het honderd laten lopen, meldde de burgemeester ook op Facebook. Daarbij hoort ook het ‘inponden’ van circa 100 woningen, te beginnen met particulier bezit waarmee veel overlast wordt veroorzaakt. Inponden betekent dat voormalige sociale huurwoningen worden teruggebracht naar de corporatiesector.

Actie gevraagd

De ambitie is om binnen drie jaar bij alle woningen in Zaandam Zuid, de Rosmolenwijk, Poelenburg, Peldersveld, Hoornseveld en de Kogerveldwijk tenminste één keer een bezoek af te leggen om de feitelijke bewoning te controleren en daarmee woonfraude en woonoverlast tegen te gaan, schreven wij al eerder. De situatie aan het Pauwenven lijkt het uitgelezen startpunt voor dit beleid, dat haaks staat op het schrijeven van de bewoner. De PVV wil vanavond van het college horen hoe dat tegenover de beschreven, onhoudbare situatie staat en of er op korte termijn actie te verwachten is. Zo niet, dan wordt gevreesd voor fysiek geweld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen