Verschil WOZ van bijna kwart miljoen bij identieke huizen

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

De VVD is verbaasd over het feit dat eigenaren van identieke huizen op hun recente aanslag voor de gemeentelijke belastingen in 2022 zeer uiteenlopende WOZ-waarden hebben aanegetroffen. Een inwoner van Zaanstad vergeleek zijn nieuwe WOZ-waarde met die van zijn buren en de twee-onder-een-kappers bleken in waarde te variëren tussen 627.000 en 860.000 euro.

 

De gemeente waarschuwde onlangs dat een deel van de huiseigenaren de WOZ-beschikking dit jaar later krijgt omdat er bij een controle sterke afwijkingen werden geconstateerd als gevolg van de nieuwe methode van berekening, die niet langer op inhoud maar op gebruiksoppervlakte is gebaseerd. Een groot aantal aanslagen is echter al wel verstuurd – soms ook blanco omdat ook daarmee iets mis is gegaan.

Hoger en lager

Het lijstje dat de VVD van de inwoner kreeg na diens vergelijkende onderzoek van de woningwaardes laat soms een stijging en soms een daling zien ten opzichte van de vorige peildatum. In het coalitieprogramma staat dat de inkomsten van de gemeente uit de OZB niet hoger mogen zijn dan de indexatie als gevolg van inflatiee, maar hoe is dat te rijmen met de bedragen op het lijstje, wil raadslid Tjeerd Rienstra weten. Is het college bekend met deze verschillen en komt dit in meerdere wijken voor en hoe is dit op te lossen zonder dat de inwoners geen bezwaar hoeven te maken?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen