Gemiddelde woningprijs hier vorig jaar 355.700 euro

Foto: Google Street View

De gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning was vorig jaar 387.000 euro. Zaanstad zat daar met 355.700 euro nog net onder, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2020 was de gemiddelde prijs hier nog 315.700 euro. Landelijk gezien steeg de prijs vergeleken met 2020 met 52.000 euro.

In Blaricum werd het meest betaald voor een bestaande koopwoning, gemiddeld een miljoen euro. In het Groningse Pekela zijn huizen met een gemiddelde prijs van 200.000 euro het goedkoopst. Nagenoeg alle gemeenten registreerden een hogere gemiddelde koopsom en is Zaanstad was dat een estijding van dertien procent. Bijna 70 van de 352 gemeenten kenden echter een koopsom die meer dan 20 procent hoger lag dan een jaar eerder. Alleen in Veere en op Ameland was sprake van een prijsdaling.

Kwaliteit buiten beschouwing

De gemiddelde koopsom betreft de transactieprijzen van alle verkochte, bestaande koopwoningen in een jaar. Er wordt niet gecorrigeerd voor het soort en de kwaliteit van een woning. Verschillen in gemiddelde transactieprijzen tussen gemeenten worden dan ook mede bepaald door het soort woningen dat verkocht wordt. In 2021 verschilde de gemiddelde koopsom in de duurste en goedkoopste gemeenten 867.000 euro, tegen 699.000 een jaar eerder. In de prijsindex bestaande koopwoningen wordt wel gecorrigeerd voor deze verschillen en deze index is dan ook de indicator om prijsontwikkelingen in tijd te volgen. Deze index is echter niet per gemeente beschikbaar.

Geflipte woningen

Zogeheten ‘geflipte’ woningen zijn ten opzichte van 2021 gemiddeld een ton duurder geworden, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Dat zijn huizen die worden aangekocht, verbouwd en daarna meteen doorverkocht voor een hogere prijs. Maar de kwaliteit is dan ook sterk verbeterd. In 2021 werd zo’n geflipte woning voor gemiddeld 111.000 euro meer verkocht dan het aankoopbedrag. Dat is een stijging van de waarde van 36 procent in minder dan een jaar tijd, aldus de vereniging.

De kosten van de verbouwing kunnen niet worden vastgesteld en zijn buiten beschouwing gelaten bij de waardestijging. Geflipte woningen hebben bij herverkoop gemiddeld zes vierkante meter meer woonoppervlakte dan voor de verbouwing. De NVM onderzocht huizen die binnen een jaar opnieuw werden verkocht. Bij ruim 3,2 miljoen woningtransacties sinds 2001 werden er bijna 50.000 opnieuw verkocht. Vorig jaar waren dat er bijna 2000. Bijna een derde daarvan, 560 huizen, was geflipt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen