Creatief plan voor herindeling: nieuwe gemeente met Wormerveer

Wormerveer en Wormer in één beeld gevangen.
Wormerveer en Wormer in één beeld gevangen.
Foto: Google Street View

We kennen de afzender niet en dus ook niet de woonplaats, maar zou het een Wormerveerder kunnen zijn die in het debat in omringende gemeenten over de bestuurlijke toekomst een kans ziet om het dorp los te weken van Zaanstad? In een brief naar het stadhuis in Zaandam wordt voorgesteld om een hele nieuwe gemeente stichten met Wormerveer en West-Knollendam als deel daarvan: Zaanland.

De bestuurlijke toekomst van Landsmeer, Oostzaan en Wormerland ‘gaat mij ook aan het hart,’ aldus het schrijven. ‘Het zou voor het karakter van de streek niet goed zijn als Zaanstad, Amsterdam of Purmerend weer verder groeien. Tegelijkertijd moeten wel de circa 420 gemeentediensten in de lucht worden gehouden met voldoende ambtenaren. En dat vraagt voldoende belastinginkomsten.’ Zaanland moet daar de oplossing voor zijn, met in totaal (in 2020) bijna 50.000 inwoners: Wormerland met 16.700, Landsmeer met 11.500, Wormerveer – Westknollendam met 11.415 en Oostzaan met 9800 inwoners. Alle betrokken gemeenten hebben het voorstel ontvangen.

Voldoende inkomsten

Daar de provincie ambtelijke samenwerking om gemeentelijke diensten te kunnen blijven garanderen slechts als tussenoplossing ziet, heeft de betrokken inwoner een nieuwe gemeente bij elkaar gepuzzeld die ‘bestaat uit woonkernen die sociaal-economische op elkaar lijken’ en ook wat het grondgebied betreft. Het utopische Zaanland heeft voldoende inwoners om de nodige OZB binnen te krijgen alsmede een stevige uitkering van het Rijk, zo is de gedachte. Alkmaar groeit en wel een beetje door, omdat het plan een kleine grenscorrectie vergt bij Spijkerboor en een gedeelte van de Starnmeer naar de kaasstad zou moeten gaan. ‘De mensen uit de regio denken toch al dat Wormerveer en Wormer bij elkaar horen,’ aldus de briefschrijver. Wat er dan weer op wijst dat de auteur noch uit Wormerveer, noch uit Wormer(land) komt….

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen