Wormerland hecht aan zelfstandigheid – met de nodige zorgen

Het gemeentehuis in Wormer.
Het gemeentehuis in Wormer.
Foto: Google Street View

Het is aan de nieuwe raad om definitieve besluiten te nemen, maar het huidige college van Wormerland heeft een ‘richtinggevend document’ gepubliceerd dat blijvende zelfstandigheid als grootste wens laat zien, mét het huidige voorzieningenniveau en voldoende bestuurskracht. Samengaan met Zaanstad wordt niet als een optie beschouwd.

Een aantal voorkeursscenario’s voor de toekomst van Wormerland is besproken met bestuurders in Zaanstreek – Waterland en met de eigen burgers, instellingen en bedrijven. Zelfstandigheid is een breed gekoesterde wens, maar er hangt ook een prijskaartje aan voor inwoners en ondernemers. Want ‘ wie klein is en toch de wens houdt zelfstandig te blijven, moet niet alleen in de eigen kracht geloven, maar er ook in investeren’. Bovendien is de samenwerking met Oostzaan op ambtelijk gebied een belangrijke pijler onder deze keuze, en die lijkt soms op drijfzand te zijn gebouwd. Een grote vraag is daarnaast of het Rijk en de provincie ermee akkoord zullen gaan.

Eigenheid gekoesterd

Uit alle gesprekken, overleggen en reacties in de aanloop naar het punt waar de discussie zich nu bevindt is gebleken dat de betrokkenen Wormerland zien als ‘verstedelijkt platteland met een rijke historie’. De kracht van Wormerland ligt in het groene karakter en daarnaast in de nabijheid van voorzieningen in grotere steden als Amsterdam, Zaanstad en Purmerend. Het behoud van dit groene karakter wordt bijna unaniem onderschreven. De sociale cohesie is groot en wordt geprezen en er worden cultuurverschillen gezien met omliggende gemeenten. ‘In algemene zin wordt een gemeentehuis in de nabijheid vanwege het onderhouden van verbindingen als een voordeel gezien, zeker voor de oudere en minder digitaal bedreven inwoners.’

Zorgen

Ingezetenen maken zich echter ook zorgen over de kennis, de menskracht (werkdruk) en slagkracht van de gemeente, zeker ook richting de toekomst. ‘Maatwerkvoorzieningen worden zeer gewaardeerd, maar er lijkt steeds minder geld om die in stand te houden. Er is een uitgesproken behoefte om kenmerkende voorzieningen zoals het zwembad, de goede sportvoorzieningen, het theater en de bibliotheek maar ook de natuur in stand te houden. Behoud van die unieke kenmerken is misschien wel belangrijker dan behoud van zelfstandigheid,’ aldus het nu verschenen stuk. Mocht zelfstandigheid niet vol te houden zijn, dan moeten daar goede afspraken over gemaakt worden.

De huidige gemeenteraad van Wormerland mag nu nog zijn licht over de zaak laten schijnen en dan een ereichting meegeven voor de politiek en het bestuur in de komende periode. Er zal in elk geval meer onderzoek moeten worden gedaan naar de gevolgen van de te maken keuzes én afgewacht moet worden hoe Oostzaan tegenover de huidige samenwerking en de voortzetting daarvan staat.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen