Noodklok geluid wegens uitblijven effectief stikstofbeleid

Foto: Flickr / E. Dronkert

Gedeputeerde Staten roepen minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof op om vaart te maken met het instellen van bronmaatregelen om de stikstofuitstoot aan te pakken. Noord-Holland denkt daarbij aan een verdere verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen en het inzetten van walstroom voor schepen in de havens. Daardoor komt er stikstofruimte vrij voor onder andere woningbouw en het verduurzamen van de industrie.

Twee jaar geleden nam het Rijk de eerste bronmaatregelen, zoals het verlagen van de maximumsnelheid van 130 naar 100 kilometer per uur en een opkoopregeling voor varkenshouderijen, maar die zetten hier geen zoden aan de dijk. Op de meeste wegen werd al niet harder gereden dan 100 en er zijn nauwelijks varkenshouderijen in onze provincie. Inmiddels komt het verlenen van vergunningen voor onder andere woningbouw en de vergroening van de industrie steeds meer onder druk te staan. ‘De inmiddels tot stand gebrachte tijdelijke mogelijkheden voor vergunningverlening staan onder grote druk door rechterlijke uitspraken. Het voelt als staan op een ijsschots, die steeds kleiner en daardoor instabiel wordt,’ schrijven Gedeeputeerde Staten.

Zaanstad

Hier wacht de POV nog op antwoorden van het college over de impact van recente vonnissen op allerlei projecten. Zo blijkt uit een uitspraak van het Europees Hof van Justitie dat emissierechten vervallen wanneer bedrijven ermee stoppen – en waardoor er bijvoorbeeld voor de permanente openstelling van busbrug De Binding geen gebruik kan worden gemaakt van de stikstof die Meneba zou hebben uitgestoten wanneer de onderneming nog in bedrijf zou zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen