Afvalinzameling Saendelft blijft discussie opleveren

Foto: HVC Groep

Niet alle bewoners van Saendelft zijn blij met de alternatieve afvalinzameling in de wijk – met alleen kliko’s op eigen verzoek en ondergrondse verzamelcontainers voor de rest – en spreken van een geslaagde proefperiode. Dat laatste is nog maar de vraag, schrijft een bewoner aan de raad.

Het afwijkende regime in Saendelft is niet gebaseerd op milieu-overwegingen, maar kwam er nadat bewoners zich verenigden in een actiegroep omdat veel woningen in de wijk de buitenruimte ontberen voor het stallen van drie rolcontainers. Een proef moest uitwijzen welke invloed de verzamelcontainers zouden hebben op de kwaliteit van het ingezamelde afval: wanneer mensen van alles en nog wat bij elkaar gooien wordt dat ongeschikt voor hergeberuik en verdwijnt het bij HVC alsnog in de verbrandingsoven. Verbranden is juist iets dat de gemeente tot een minimum probeert te beperken, omdat het duur is en dus leidt tot eeh hogere afvalstoffenheffing voor de burgers.

Vraagtekens

De Saendelver met vraagtekens – en een eigen groene bak in de tuin – heeft het idee dat mensen groente-, fruit- en tuinafval beter scheiden als dat ‘aan huis’ kan en wil daar wel eens cijfers over zien. In een brief die de gemeente rondstuurde over de afvalinzameling staan die niet. Maar uit de brief blijkt wel ‘dat veel huishoudens niet eens weten dat een plastic zak niet bij het groenafval hoort en dat het afval steeds, of beter gezegd nog steeds, grotendeels wordt afgekeurd,’ schrijft hij of zij. ‘Zestig procent van de huishoudens heeft niet eens de mogelijkheid benut om überhaupt gescheiden afval aan te bieden (zie uw opmerking over het activeren van de pas). Dat betekent dus dat dat percentage van de huishoudens geen afval scheidt.’ Een jaar geleden lieten steekproeven voor het eerst een acceptabele kwaliteit van het GFT zien; sindsdien bleek dat een raadsmeerderheid akkoord is met de voortzetting van het systeeem.

Voorlichting

De bewuste bewonersbrief van de gemeente van januari dit jaar is nog niet te lezen op de website van de gemeente, maar volgens de reactie daarop zou Zaanstad er beter aan doen om ‘de bewoners van Saendelft wat meer bewust te maken van de groenafvalproblematiek’. De actiegroep Afvalscheiden ja / kliko’s nee doet er in haar kruistocht tegen rolcontainers al alles aan om wijkbewoners bewust te maken van het belang van een goede afvalscheiding. Volgens Rosa is dat ook meteen de reden dat dit nog redelijk gaat in Saendelft, maar de partij vreest dat deze aandacht tot in lengte van dagen nodig blijft om bewoners bij de les te houden.

Zorgen Rosa en PvdD

‘Heel Zaanstad betaalt hieraan mee, terwijl verspreid over hetzelfde Zaanstad een heleboel mensen met soortgelijke problemen kampen. Mochten we de proef definitief maken is het niet ondenkbaar dat actiegroepen er geen of minder moeite in zal stoppen. En zouden de scheidingspercentages nog meer terug kunnen lopen,’ zei raadslid Mariska Schuttevaer bij de behandeling van een agenda-initiatief over de voortzetting van inzamelmethode. De Partij voor de Dieren deelde deze zorgen: ‘En dan is er ook nog het risico dat de portefeuillehouder op een gegeven moment bij ons langskomt omdat de kosten voor het extra rondrijden van de kliko’s dusdanig zijn dat een hele groep mensen uiteindelijk hun kliko’s verliezen. Juist terwijl die bijdragen aan de hogere scheidingspercentages,’ aldus Melchior Mattens.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen