‘Groen’ huishoudelijk afval Saendelft voor ’t eerst goed genoeg

Foto: Google Street View

Omdat de vervuiling van het groente-, fruit- en tuinafval en etensresten in Saendelft over heel 2020 hoger was dan het streefpercentage van vijf is alle GFT-e vorig jaar afgekeurd. Eind januari dit jaar is het gelukt om onder de vijf procent te blijven en is de hele vracht door HVC geaccepteerd en goedgekeurd voor verwerking.

De gemeenteraad heeft voor de nieuwe manier van afval inzamelen een uitzondering gemaakt voor Saendelfr. Bij de laagbouwwoningen wordt daar als proef een jaar lang huishoudelijk afval niet met kliko’s ingezameld, maar door middel van ondergrondse containers. De proef begon op 1 mei vorig jaar en moet aantonen hoe goed de wijkbewoners hun plastic, blik en drankenverpakkingen (PBD) en GFT-e scheiden in vergelijking met inwoners in andere delen van Zaanstad.

Grote verbetering

De gemeente werkt om de proef mogelijk te maken samen met de actiegroep Afvalscheiding ja, kliko’s nee en met HVC. De kwaliteit van het ingezamlede GFT-e en PBD is bepalend voor het slagen van de proef: daar mag niet te veel vervuiling in zitten. In de GFT-e stroom per vracht niet meer dan vijf procent. In het raadsbesluit staat dat de vrachten GFT-e in het eerste halfjaar twee keer afgekeurd mogen worden en in het tweede halfjaar nog maar één keer. De eerste maanden van de proef was de vervuiling 75 procent, maar gaandeweg is dit teruggelopen tot rond vijftien procent in november en december. Na het groene licht van januari zijn eind februari opnieuw twee vrachten goedgekeurd voor verwerking.

Plastic, blik en drankenverpakkingen

In de PBD-vrachten mag op basis van het raadsbesluit over de proef niet meer dan tien procent vervuiling bevatten. PBD wordt niet zoals GFT-e in een aparte Saendelft route ingezameld – maar tegelijk met de opbrengst van ondergrondse verzamelcontainers elders in de gemeente – en daarom wordt de gemiddelde kwaliteit ervan bepaald met behulp van in totaal drie sorteeranalyses. De vervuiling in het PBD-materiaal is tijdens de eerste sorteerproef vastgesteld op dertien procent. Tot op heden zijjn deze vrachten nog niet afgekeurd.

Wat restafval betreft geven bewoners van Saendelft (net als elders in de gemeente) aan dat de containers vaak vol zitten. De hoeveelheid restafval is in de nieuwe wijk van Assendelft echter hoog ten opzichte van andere wijken, aldus het college in een tussentijdse rapportage aan de gemeenteraad. Om die reden leegt HVC in Saendelft vaker containers dan in andere delen van Zaanstad.

Vaker geleegd dan elders

‘Indien afval niet voldoende gescheiden wordt, ontstaan problemen met volle containers doordat de zakken met restafval te groot zijn; de containers raken sneller vol. HVC treft vaak onjuist materiaal (klusafval, elektronica, bedrijfsafval) in de restafvalcontainers aan. Dit leidt tot verstopping waardoor de containers vol lijken, maar dit in werkelijkheid niet zijn,’ zo is te lezen. HVC heeft het meldsysteem van de containers daarom al aangepast. Ze geven nu op basis van het aantal klepopeningen een melding en komen zo op de route om geleegd te worden. In Saendelft is dit aantal klepopeningen lager ingesteld dan in andere wijken. HVC heeft momenteel nog niet de mogelijkheid om vulgraden van containers online te delen.

Geen extra handhaving

De gemeente en de actiegroep hebben de afgelopen maanden alles op alles gezet om de bewoners van Saendelft te motiveren hun afval op de juiste manier te scheiden en in de juiste ondergrondse container te gooien. De vrijwillige afvalcoaches zijn echter in de wielen gereden door corona. Er komt geen extra inzet van handhaving, zoals de raad gevraagd had, omdat de personele bezetting daar krap is en de financiële ruimte te klein.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen