Saendelft (nog) niet goed bezig met afvalscheiding

Foto: Gemeente Zaanstad

Al het composteerbare afval (GFT en etensresten) in een aantal ondergrondse containers dat sinds de start van de proef met uitsluitend verzamelcontainers is opgehaald in Saendelft is afgekeurd. Er wordt te veel restafval in deze bakken gegooid, die daarom zelfs al een tijd op slot zijn gegaan. Ook het plastic is vaak vervuild met zaken die er niet in thuishoren.

Wanneer er voor het einde van deze van deze maand geen verbetering te zien is wat betreft de probleembakken voor GFT gaan deze voorgoed op slot en krijgen de huishoudens rondom daarvoor allemaal een eigen kliko. Met veel containers voor composteerbaar afval gaat het wel goed in Saendelft, benadrukt de gemeente, maar de uitzonderingen zorgen ervoor dat de hele ingezamelde partij door HVC wordt afgekeurd. Die moet dan alsnog worden verbrand, wat de op ruim 120.000 euro begrote kosten van de proef opdrijft. Die kosten worden middels de afvalstoffenheffing omgeslagen over alle huishoudens in de gemeente.

De door HVC aangetroffen vervuiling van het GFT schommelt overigens sterk: in mei-juni was die 70 procent, in juli-augustus 40, in september-oktober 25 en in november vorig jaar vijftien procent. Dat percentage moet omlaag naar maximaal vijf. De gemeente hoopt dat te bereiken door de nu aangekondigde strafmaatregel. Overigens is de proef sowieso niet geslaagd als meer dan 50 procent van de huishoudens in Saendelft voor het einde van de proefperiode in mei dit jaar uit eigen beweging blijkt te hebben gekozen voor kliko’s aan huis.

Plastic

In de verzamelbakken voor plastic, blik en drankenverpakkingen mag maximaal tien procent vervuiling aanwezig zijn om aan de norm van HVC te voldoen, maar volgens een bewonersbrief van de gemeente was dat bij een meting in augustus dit jaar 13,2 procent en in november zelfs 39,7 procent. Aangetroffen werden zaken als kledinghangers, emmers, een afwasteil, piepschuim en speelgoed. De proef in Saendelft kwam er op verzoek van de bewoners, en moet ertoe leiden dat de nieuwbouwwijk verschoond blijft van het trio kliko’s dat in andere delen van de gemeente bij laagbouw inmiddels de gangbare praktijk is. Als de proef mislukt omdat er niet genoeg gescheiden wordt krijgt de wijk alsnog rolcontainers en alleen een ondergrondse inzameling van restafval.

Wijk goed bedeeld

HVC rijdt in Saendelft drie keer meer dan in andere delen van Zaanstad en is er zes dagen per week te vinden om restafval op te halen. De bewoners hebben er bovendien gemiddeld meer restafvalcontainers tot hun beschikking dan andere inwoners: eentje per 90 woningen tegenover 135 elders. Het legen van volle containers gebeurt aan de hand van het aantal klepopeningen van een bepaalde bak, maar dat correspondeert niet meer met de werkelijke situatie wanneer er te grote zakken in de bak worden gestouwd of grof afval: hout, laminaat, PVC-buizen, kapotte meubels en matrassen. Allemaal spullen die via het grofvuil moeten worden verwerkt.

Daarnaast constateert de gemeente dat bedrijven illegaal gebruikmaken van de containers die uitsluitend voor bewoners bedoeld zijn. Ondernemers moeten voor hun afval zelf een contract afsluiten met een bedrijf. Er wordt gewaarschuwd dat handhaving hier extra op gaat letten.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen