Vier fracties willen door met afwijkende inzameling afval Saendelft

Foto: Google Street View

De VVD, POV, Lokaal Zaans en D66 stellen voor de proef met het scheiden van afval in Saendelft om te zetten in regulier beleid. Dat gebeurt er nu met ondergrondse containers in plaats van met de kliko’s die elders in de gemeente gebruikt worden door bewoners van laagbouw. In de nieuwbouwwijk van Assendelft is er geen plek voor, aldus de tegenstanders.

Volgens het in 2017 vastgestelde nieuwe Grondstoffenplan van Zaanstad wordt afval zoveel mogelijk aan huis gescheiden en ingezameld, waardoor er minder restafval verbrand hoeft te worden. Omdat verbranden duur is, is dat voordelig voor de inwoners omdat de stijging van de afvalstoffenheffing er ‘beheersbaar’ door blijft. Dat die desondanks fors is komt onder andere door een verhoging van de Rijksbelasting op het verbranden van restafval, waar de gemeente dus geen invloed op heeft.

Proef geëvalueerd

De actiegroep Afvalscheiden ja / kliko’s nee kwam in Saendelft in het geweer tegen het alsmaar groter wordende aantal afvalbakken voor huishoudens met een beperkte buitenruimte en wist er een proef met een afwijkende werkwijze uit te slepen met  ondergrondse verzamelcontainers voor GFT-e, voor papier, plastic, blik en drankenverpakkingen en voor het restafval. Na een jaar zijn de ervaringen geëvalueerd en nu moet de gemeenteraad besluiten of de afwijkende inzamelingsmethode wordt voortgezet.

Uit de evaluatie blijkt dat het scheiden van papier en karton, groente-, fruit- en tuinafval en etensresten en van PBD ongeveer dezelfde resultaten oplevert als in de rest van de gemeente. Rond 1700 van de 4300 huishoudens hebben een geactiveerde pas voor de ondergrondse containers voor GFT-e en daar kan volgens de vier fracties dus nog ‘een slag gemaakt worden’ om meer bewoners over te halen om ook dat afval apart weg te brengen. Relatief veel bewoners opteren nog steeds voor de groene kliko.

Blijvende aandacht cruciaal

In vergelijking met andere wijken zit er niet meer GFT-e in het restafval in Saendelft, bleek uit de evaluatie. Bewonerswerk is diverse keren langs de deuren gegaan om bewoners van Saendelft te informeren over de proef en om vragen te beantwoorden. In overleg met de actiegroep is ook een enquête gehouden in de wijk (zie enkele uitkomsten hieronder). Bijna iedereen wil de manier van inzamelen via de ondergrondse containers houden. Nu de laatste maanden de actiegroep minder actief is geweest, blijken de resultaten voor het GFT-e echter te verslechteren.

 

Afval scheiden is een onderwerp dat in heel Zaanstad continue aandacht nodig heeft, constateren D66, LZ, de POV en de VVD in hun initiatief raadsvoorstel. Lijkt GFT-e de zwakte schakel in systeem in Saendelft, daar zijn er ook huishoudens die een kliko hebben aangevraagd voor papier of voor PBD. Voor deze in totaal rond 200 rolcontainers per afvalsoort moet HVC de hele wijk door om te zoeken waar ze staan. Dat is een extra ronde voor HVC en betekent extra bewegingen van vrachtauto’s in de wijk.

Het is om die reden dat de vier fracties af willen van de keuzemogelijkheid en pleiten voor één systeem: alleen de condergrondse containers, maar met een uitzondering van de eigen bakken voor GFT-e want die zijn nu nog onmisbaar om de doelstelling te halen. Daarbij moet ook worden aangetekend dat de gemeenteraad onlangs opnieuw het plan van het college om de extra route voor het legen van de groene bakken in de zomermaanden af te schaffen tegenhield. Dat moest geld besparen, dat dus deels in Saendelft wordt uitgegeven.

Andere wijken

In het streven naar een circulaire economie heeft Saendelft de potentie om een wijk van de toekomst te zijn. Wanneer andere wijken en/of belanghebbenden ook op de manier van Saendelft bediend willen worden, zal elke keer opnieuw op grond van de daar geldende specifieke situatie een afweging gemaakt moeten worden door de gemeenteraad. Overal van drie of vier kliko’s in de tuin afkomen is dus geen ‘kat in ’t bakkie’ voor de rest van de gemeente.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen