Gedeputeerde naar Den Haag met plan voor weg van 900 miljoen

Hier is het grootste belang het ontlasten van de N203.
Hier is het grootste belang het ontlasten van de N203.
Foto: Google Street View

Het peperdure landschapsplan voor een verdiepte verbindingsweg tussen de A8 en de A9 is met een grote meerderheid aangenomen door Provinciale Staten. Alleen de ChristenUnie, Partij voor de Dieren en de SP stemden tegen. Het is nu afwachten of Unesco van mening is dat werelderfgoed De Stelling van Amsterdam er voldoende door beschermd wordt.

De Staten gingen onder meer in op nut en de noodzaak van de weg, de bereikbaarheid van de regio, woningbouw, de verkeerdrukte op de N203 in Krommenie, geluidsoverlast, ultrafijnstof, luchtkwaliteit en de gevolgen van het landschapsplan voor het landschap en de natuur. Dé grote vraag is of het Rijk bereid zal zijn om op te draaien voor het leeuwendeel van de ruim 900 miljoen euro die de weg in de voorgestelde vorm gaat kosten. Meerdere Statenleden benadrukten dat het vaststellen van het landschapsplan niet betekent dat de verbindingsweg er ook komt en dat Provinciale Staten nog moeten besluiten over de daadwerkelijke aanleg van weg.

Naar Den Haag

Gedeputeerde Jeroen Olthof constateerde in zijn reactie op de voorstellen en vragen van de Statenleden dat er voor- en tegenstanders van de weg zijn. ‘We gaan dit met het Rijk bespreken en kijken wat de mogelijkheden zijn voor financiering,’ zei de voormalige wethouder van Zaanstad. Hij sprak de verwachting uit dat Unesco in de loop van volgend jaar zal reageren op het plan. Met een ruime meerderheid namen de Staten ook moties aan over innovatieve mogelijkheden om overlast te beperken en voor de leefbaarheid langs de N203.

CDA ongeduldig

Het CDA in Zaanstad heeft het intussen helemaal gehad met de stroperigheid van de besluitvorming en gooide vorige week de knuppel in het hoenderhok met het voorstel om de regie af te pakken van de provincie en aan het Rijk over te dragen. Wethouder Gerard Slegers zag daar helemaal niets in: dan komt de voortgang helemáál tot stilstand, vreest hij. Hij was bovendien vol lof over Olthof, die in zijn ogen alles doet wat in zijn macht ligt om vertragingstactieken binnen de Haarlemse coalitie het hoofd te bieden. Het enige dat erop zit is om met alle betrokken overheden in Den Haag ’te lobbyen tot we een ons wegen’ om daar geld los te krijgen, zei Slegers. Het CDA trok daarop de motie in – al dan niet voorlopig.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen