CDA wil Rijk in plaats van provincie als regisseur verbinding A8 – A9

Foto: Provincie Noord-Holland

Het CDA zegt het vertrouwen in Gedeputeerde Staten op wat betreft de realisatie van de verbindingsweg tussen en A8 en de A9 en wil met een motie bewerkstelligen dat het college en de andere projectpartners in overweging nemen om het Rijk de regie te laten overnemen. Bij de provincie is die volgens de Zaanse fractie niet in optimale handen.

Gedeputeerde Staten de belangrijke deadline van 1 december 2021 gemist voor de toezending van het landschapsplan voor de Stelling van Amsterdam / A8-A9 aan Unesco, via Den Haag. De bewaker van het Werelderfgoed zal om die reden niet zoals gepland vóór de komende zomer haar oordeel over dat plan kenbaar maken, maar pas een jaar later. Dat is het CDA na de jaren van voorbereiding die het landschapsplan kostte in het verkeerde keelgat geschoten, gekoppeld aan het gegeven dat er zelfs nog gestart moet worden met de lobby bij het Rijk voor de financiering van de voorgestelde verdiepte weg.

Daarnaast is het CDA ontevreden over de maatschappelijke kosten-batenanalyse, waarin wel de kosten van het herstel en de versterking van de Stelling zijn meegenomen, maar niet baten voor erfgoed, natuur, landschap en milieu, omdat deze nu niet kwantificeerbaar zouden zijn. De weg krijgt daarmee een te lage waarde, hetgeen de partijen die de portemonnee moeten trekken niet bepaald sneller over de streep zal trekkenee. Fractievoorzitter Marc Wit is er bovendien beducht voor dat in Gedeputeerde Staten partijen vertegenwoordigd zijn die, ook al staan alle seinen verder op groen, alsnog zullen proberen een spaak in het wiel te steken.

Meer moeite doen

‘Zo is bijvoorbeeld één coalitiefractie principieel tegen de aanleg en heeft één coalitiefractie op 17 januari aangeven dat ook al is later de financiering rond en de instemming van Unesco binnen, zij nog wel een discussie wil voeren of er wel of geen weg A8-A9 komt,’ schrijft hij in zijn motie. Gedeputeerde Staten zouden wat Wit betreft ook meer moeite kunnen doen om Unesco te overreden alsnog voor deze zomer een oordeel over het landschapsplan te vellen, ‘helemaal omdat Unesco waarschijnlijk content zal zijn met het plan dat versterking van de stelling inhoudt’.

Te weinig urgentie

De stedenbouwkundige Riek Bakker gaf de Zaanse raad eerder mee dat de sleutel naar een succesvol traject richting de verbindingsweg ligt in de factoren ‘kunnen, willen en met name ‘ervoor gaan’’. ‘Dat laatste lijkt, op basis van bovenstaande en het feit dat de realisatie binnen de huidige planning van de provincie nog minstens acht jaar op zich laat wachten, te ontbreken,’ aldus het CDA. Dat trekt daaruit de conclusie dat het Rijk, dat binnen dit project ook ten dele het bevoegd gezag is, de voornaamste financier én de directe gesprekspartner van Unesco ‘mogelijk de betere partij is om het project Stelling Van Amsterdam / A8- A9 in goede banen te leiden en te realiseren’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen