Cultuurprotest leidt niet tot ingrijpen, wel waarschuwing

Foto: Twitter / Zaans Museum

Meer dan 70 musea waaronder het Zaans Museum en het Honig Breethuis voerden gisteren actie met onder meer ludieke ‘yogalessen’ omdat ze wegens corona nog steeds niet open mogen. Theaters werden voor een paar uur omgedoopt tot ‘kapsalon’. Het leverde het Zaantheater een waarschuwing van de gemeente op, aldus NH Nieuws.

De musea besloten eerder deze week inderhaast tot het geven van ‘gym voor het brein’ tussen kunst en erfgoed, zoals de theaters besloten knipbeurten te geven te midden van optredens. Sporten en kappen mag immers wel. Dus werden door musea zaken ingepland als yoga- en zumbalessen, bootcamps, een training traplopen, een spieroefening orgeldraaien en mindfulness-bijeenkomsten. De 450 musea snappen niet dat zij niet open mogen en 85.000 winkels wel. In de theaters klinkt hetzelfde geluid: ook daar meent men veilig de deuren te kunnen openen.

Het Zaantheater sloot zich aan bij de landelijke actie Theater Kapsalon, waarbij  ‘wachtende klanten’ konden genieten van optredens van de cabaretiers  Dolf Jansen, Roué Verveer, Rayen Panday en (later nog toegevoegd) Lenette van Dongen. De waarschuwing leidde niet tot ingrijpen, omdat de  coronaregels voor 99 procent gehandhaafd werden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen