DZ wil het naadje van de kous weten over besluitvorming rond turbinefiasco

Foto: ewoning.nl

Democratisch Zaanstad neemt er geen genoegen mee dat het college de raad niet heeft geïnformeerd over een nieuw hoofdstuk in het debacle rond de energieneutrale Voor de Wind-woningen in Zaandam.

Het college liet de fractie als antwoord op schriftelijke vragen weten dat het besluit om de termijn voor de levering van de nog altijd ontbrekende windturbines te verlengen een bevoegdheid van het college is, waar de raad niet in hoeft te worden gekend. Echter, gezien het met de raad gevoerde overleg over de kwestie, waaronder een geheime raadsbijeenkomst, vindt DZ dat het voor de hand had gelegen ook deze stap te delen.

‘Alles doorgeven’

Eigenlijk vindt fractievoorzitter Juliëtte Rot dat het college elk besluit zou moeten doorgeven: ‘Bent u met ons van mening dat de gemeenteraad, als bestuursorgaan die bevoegdheden delegeert aan uw college, geïnformeerd dient te worden door uw college dat de gedelegeerde bevoegdheden uitoefent? Bent u met ons van mening dat de actieve informatieplicht van uw college geen onderscheid maakt tussen gedelegeerde en niet-gedelegeerde bevoegdheden?’

‘In het belang van de bewoners’

Het college besloot de termijn waarop een dwangsom moet worden betaald bij het niet nakomen van de afspraak om nul-op-de-meter-woningen af te leveren drie maanden naar achteren te schuiven, ‘op basis van de door de ontwikkelaar overhandigde stukken waaruit concreet blijkt welke voorzieningen zijn besteld, wanneer ze worden geleverd en wanneer ze worden geplaatst.’ Dat is meer in het belang van de bewoners dan het innen van een dwangsom, zo werd geoordeeld.

Het is Rot allemaal te vaag: zijn die bewoners daarvan ook op de hoogte gesteld en over welke ‘voorzieningen’ praten we eigenlijk? Er was sprake van ‘de nodige bouwkundige aanpassingen’ en die zijn nu voor 90 procent gerealiseerd, met wat vertraging door slechte weersomstandigheden, maar zijn ‘de nodige bouwkundige aanpassingen’ een synoniem voor de ‘voorzieningen’ waar het college over spreekt?

Huiseigenaren ongerust

De kopers van de tien energieneutrale huizen zijn er in elk geval niet gerust op, meldt DZ. Zij maken zich zorgen over de verkoopbaarheid van hun woningen in de toekomst voor wat betreft de Energie Prestatie Coëfficiënt – de harde cijfers en berekeningen die moeten aantonen dat het werkelijk om nul-op-de-meter-woningen gaat.

De huiseigenaren maken zich zorgen oved de nauwe banden tussen bouwer Knol en 2DutchWindmill, de leverancier van de windturbines (op onderstaande afbeelding op de daken te zien). Algemeen directeur Herman Knol was immers tot midden vorig jaar tevens bestuurder bij de investeringsmaatschappij Insidiamini Group, die de windturbine zou ontwikkelen.

Democratisch Zaanstad zou graag zien dat er een onafhankelijk onderzoek naar de ‘energiewaarde’ van de huizen in project Voor de Wind komt en wel ter plaatse, niet middels theoretische modellen. Er is in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur al een verzoek om alle onderliggende stukken binnengekomen bij de gemeente. Die zou DZ ook graag inzien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen