Fractie DZ vraagt uitleg over opschuiven dwangsom voor turbinedebacle

Foto: e-woning.nl

De fractie van Democratisch Zaanstd heeft bedenkingen bij het later laten ingaan van een dwangsom voor prutswerk bij het bouwproject Voor de Wind in Zaandam.

De gemeente legde de dwangsom op aan ontwikkelaar E-woning vanwege het niet energieneutraal (nul-op-de-meter) opleveren van de tien huizen en de termijn om dat alsnog in orde te maken verstreek begin deze maand. Nieuwswebsite De Orkaan onthulde vervolgens dat die termijn in alle stilte was verzet naar 1 januari 2018. ‘Navraag bij belanghebbenden leert dat zij (tot vandaag de dag 3 november 2017) hiervan niet op de hoogte zijn,’ schrijft DZ in vragen aan het college.

De fractie wil nu bij monde van voorzitter Juliëtte Rot weten waarom de bewoners van de woningen niet zijn ingelicht – noch de gemeenteraad – en op grond van welke overwegingen het besluit om de deadline voor Ewoning vooruit te schuiven genomen is.

Windmolens

De kwestie draait om de installatie van windturbines in de nieuwe huizen, die daardoor energieneutraal zouden worden. Die met veel poeha aangekondigde innovatieve en gepatenteerde 2Dutchwindmill is echter nog steeds niet in Zaandam gearriveerd en de bouwer van de huizen en ontwikkelaar van de turbine hebben geen contact meer.

Te laag rendement

Het pobleem is nu dat de huizen niet voldoen aan de specificaties waarvoor een omgevingsvergunning is afgegeven: het beloofde Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) wordt niet gehaald. Het gedeeltelijk intrekken van de omgevingsvergunning met een lagere EPC leidt weer tot nieuwe problemen voor de eigenaren, liet de gemeente eerder al weten. DZ wil nu weten hoe er voor eens en altijd een oplossing komt voor de ontstane situatie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen