‘Alleenstaand ouderschap risicofactor voor jeugdhulp’

Foto: Pixabay / Manfred Antranias Zimmer

Eenoudergezinnen zijn potentiële toeleveranciers voor de jeugdhulp. Die toch wel boude stelling poneerde directeur Pieter van den Born van de Stichting Jeugdteam Zaanstad gisteren in de gemeenteraad. Het schoot POV-raadslid Jaap Keijser in het verkeerde keelgat, waarop Van den Born zijn uitspraak wat nuanceerde.

Het probleem van big data is dat de nuance verdwijnt uit de uitkomsten van bijvoorbeeld een risicoanalyse, antwoordde hij op een verontwaardigde reactie van Keijser. Het stigmatiseren van een hele groep ouders was niet zijn bedoeling geweest, maar een aantal specifiek op de situatie van alleenstaande ouders toegeschreven vragen door medewerkers van het consulatiebureau zou geen kwaad kunnen.

Hoofdpijndossier

De organisatie en de kosten van de jeugdzorg zijn niet alleen in Zaanstad maar landelijk één van de grootste gemeentelijke hoofdpijndossiers, en Van den Born gaat in elk geval drie jaar lang hier de kar trekken. Het nieuwe kabinet heeft een extra bezuiniging op de jeugdhulp aangekondigd, waarna  de gemeenten de Hervormingsagenda Jeugd hebben opgeschort totdat de principeafspraak is gemaakt dat deze korting niet ten laste komt van kwetsbare kinderen en niet wordt afgewenteld op gemeenten.

Afspraken onder druk

Ook verwachten de gemeenten van het kabinet dat deze ‘de uitspraak van de Commissie van Wijzen respecteert en dus zorgt voor een adequate compensatie van gemeenten voor de feitelijke uitgaven op het gebied van jeugdhulp’. De hervormingsagenda komt voort uit de bestuurlijke afspraken die de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Rijk in juni vorig jaar maakten over de bekostiging van de jeugdhulp, op basis van de uitspraak van de Commissie van Wijzen die zich over de problemen boog.

Het coalitieakkoord bevat een extra structurele bezuiniging van 500 miljoen euro vanaf 2025, terwijl de besparingen uit de uitspraak van de commissie al oplopen tot een miljard. Dit betekent per saldo een totale bezuiniging van zo’n 30 procent op het totale landelijke jeugdzorgbudget van rond 5,5 miljard euro.

Reacties

Cookieinstellingen