Geen uitzondering wat hoge aantal besmettingen betreft

Foto: Max Pixel / CC0

Overal in Nederland stijgt het aantal nieuwe coronagevallen razendsnel en dat is ook te zien op de wekelijkse kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Noord-Holland is opnieuw de grootste brandhaard en Zaanstad is geen gunstige uitzondering: in de voorafgaande zeven dagen testten hier gemiddeld 325 mensen positief.

Vorige week was in een paar provincies nog een lichte daling van het aantal coronabesmettingen te zien, maar dit is voorlopig verleden tijd. Het hele land zal weer donkerrood kleuren, voor de negende week op rij. Dit is het hoogste waarschuwingsniveau dat het ECDC heeft. In Noord-Holland zijn in de afgelopen twee kalenderweken meer dan 59.000 inwoners positief getest, wat neerkomt op 2057 nieuwe gevallen op elke 100.000 mensen, een toename van bijna 63 procent ten opzichte van een week geleden. In Amsterdam zelf steeg het aantal gevallen met bijna 87 procent. Op elke 38 inwoners van de hoofdstad is er één besmet.

 

De Europese coronakaart wordt elke donderdag vastgesteld door het ECDC, de dienst waarbij onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu aangesloten is. De organisatie kijkt naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Voor de nieuwe kaart is dat de periode van 27 december tot en met 9 januari. Spanje en Denemarken zijn momenteel het zwaarst getroffen. Alleen Roemenië, grote delen van Polen en het oosten van Hongarije zijn niet donkerrood. Zij staan één stapje lager, op rood.

Reacties

Cookieinstellingen