‘Sekreet’ voor tuingereedschap bij De Paauw in Nauerna

Foto: Facebook / Stichting Zaanse Pakhuizen

Bij molen De Paauw in Nauerna is een bijzonder bouwwerkje verrezen: een sekreet ofwel een skaithoissie. Niet om te gebruiken voor het van oudsher gangbare doel, maar als bergplaats voor het tuingereedschap van de herbouwde molen.

In vroegere tijden waren de bouwsels boven een sloot onmisbaar als sanitaire voorziening en de leerlingen Lea, Tay en Day van de afdeling Bouwen, wonen en interieur van het Trias VMBO in Krommenie gaven het bedrijfje dat ze oprichtten voor de bouw van het hutje daarom de toepasselijke naam Shit house restauration. Het plan werd ontwikkeld door onder anderen de molenaar in opleiding van de enige hennepklopper ter wereld – en docent aan het Trias – Ab Alberts en door molenbouwer Bart Nieuwenhuizen.

Klassieke technieken

Bij de bouw met planken van houtzaagmolen Het Jonge Schaap werden klassieke technieken toegepast. De verticale delen van de wanden zijn met losse veren aan elkaar verbonden en de haakse hoeken zijn gemaakt met pen en gat verbindigen. De klampen zijn ‘genaaid’ met koperen nagels. De molen in Nauerna is eigendom van de Stichting Zaanse Pakhuizen.

<
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen