Met Barbara Visser Zaanse inbreng uit regering verdwenen

Foto: Twitter / Barbara Visser

Met demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Barbara Visser is de enige Zaanse bewindspersoon uit Den Haag verdwenen. De in 1977 het Kroatische Šibenik geboren Visser heeft echter nooit zoals haar opvolger Mark Harbers vandaag op het bordes gestaan voor een groepsfoto: ze startte in oktober 2017 als staatssecretaris van Defensie.

Koning Willem-Alexander beëdigt vandaag zijn tweede kabinet sinds hij in 2013 koning werd en poseert daarna samen met premier Mark Rutte en de nieuwe, 20 man en vrouw sterke ministersploeg voor de traditionele foto. Daarop ontbreken de negen staatssecretarissen. Het eerste kabinet-Biesheuvel was in 1971 de eerste ministersploeg die zich liet fotograferen met de toenmalige koningin Juliana. Dat gebeurde op de trappen van Paleis Huis ten Bosch. De volgende kabinetten ontving zij op het bordes van Paleis Soestdijk.

Tweede keer Willem-Alexander

Koningin Beatrix zette de traditie voort. Bijna alle dertien kabinetten in haar regeerperiode poseerden op de trappen van Paleis Huis ten Bosch. Bij het aantreden van het kabinet-Van Agt II moest er vanwege slecht weer binnen een foto worden gemaakt. Van het rompkabinet Balkenende III werd in 2006 geen officiële foto gemaakt, omdat er toen te weinig nieuwe gezichten waren. Rutte III was het eerste kabinet dat door koning Willem-Alexander werd ontvangen. De bordesscène vond in oktober 2017 op Paleis Noordeinde plaats omdat Huis ten Bosch op dat moment gerenoveerd werd. Rutte IV komt ook op de bordestrap van Noordeinde te staan.

Op de beelden die vandaag worden gemaakt zal aanstaand minister van Financiën Sigrid Kaag ontbreken. De leider van D66, die op de foto anderhalve meter links van Willem-Alexander had moeten staan heeft corona en moet daarom thuis blijven. De koning gaat haar digitaal beëdigen. Wat Visser gaat doen is overigens onbekend: zij keert in elk geval ook niet terug in de Tweede Kamer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen