Komst minicamping houdt gemoederen bezig in Westzaan

Foto: Google Street View

Westzaan houdt zich online bezig met de mogelijke komst van een minicamping op het land achter de gesloopte woning aan de J.J. Allanstraat 116, naar aanleiding van het nieuwe bestemmingsplan Hoogspanningsverbinding lint Westzaan. Daaruit blijkt dat is uitgezocht of zo’n voorziening op die plek een reële optie is, en het antwoord is ja. Niet duidelijk wordt hoe concreet een plan daarvoor is.

Door Zaanstad zijn via een Rijksregeling vier woningen aangekocht die onder de hoogspanningslijnen liggen en de gemeente is daarmee ook eigenaar geworden van het perceel aan de J.J. Allanstraat 116. Omdat er in de verworven huizen vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s niet meer gewoond mocht worden zijn de huisnummers 116 en 125 (behalve de berging) inmiddels gesloopt. Het monument op nummer 119 – 121 is overgedragen aan Stadsherstel Amsterdam. Die erfgoedorganisatie verhuurt het nu aan Jongwijs voor bijeenkomsten, uitvaarten, een café, een bakkerij en logies.

Bedrijfsverzamelgebouw

Op het perceel van nummer 116 worden ‘kleinschalige economische activiteiten toegestaan die passend zijn binnen de omgeving’. Op het noordelijke deel van de kavel mag niet gebouwd worden, zodat een brede doorkijk naar het achterliggende Natura 2000-landschap ontstaat. Een aanzienlijk deel van de kavel blijft groen, maar op het zuidelijke deel wordt een nieuw pand gebouwd voor bedrijfsfuncties die ‘passen bij de schaal en het karakter van Westzaan’. Er kan hierbij gedacht worden aan ‘een verzamelgebouw voor bedrijven die goed passen in een landelijk woongebied’ – of aan een kleine camping.

Maximaal 50 plekken

‘Het achtererf van nummer 116 leent zich voor een minicamping met uitzicht op het Natura 2000-gebied,’ is te lezen in het ontwerp van het nieuwe bestemmingsplan. Er zijn geen bezwaren gevonden die een camping met maximaal 50 plekken met botenverhuur in de weg staan. Bij de J.J. Allanstraat 119 – 121 is voor dat laatste al een steiger aan de bestaande vaarroute voor kano’s aanwezig.

‘Omgeving positief’

‘Het initiatief (voor een camping, red) is een aanvulling op het huidige bestaande toeristische aanbod en zorgt voor meer diversiteit, kwaliteit en spreiding. Het initiatief zorgt voor levendigheid in het gebied en de omgeving is positief,’ aldus het ontwerp bestemmingsplan. Uit de reacties op de pagina Je bent een Westzaner als… op Facebook blijkt echter dat het plan voor velen als een complete verrassing komt. Ook bij ‘de overburen’ van Jongwijs.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen