Vijf kerken open voor Nationaal gebed voor vrede en verbinding

De kerk van de Oud-Katholieke parochie in Krommenie.
Foto: Hart voor Zaanstad

De Zaanse kerken die samenwerken in het overkoepelend orgaan Hart voor Zaanstad openen vandaag de deuren voor het Nationaal gebed voor vrede en verbinding. Tussen 14:00 en 17:00 uur kunnen bezoekers er dan terecht.

De aanleiding voor het Nationaal gebed is de aanhoudende coronacrisis en de toenemende verdeeldheid in families, geloofsgemeenschappen en de samenleving. In de deelnemende kerken in Zaanstad is ruimte voor een gebed, maar ook voor bezinning, het aansteken van een kaarsje of voor een gesprek. Voorganger Mark Veurink van Menorah Zaanstad zegt ook in Zaanstad te zien dat mensen moe zijn van corona, en ook de verdeeldheid die erdoor ontstaat. ‘Als Zaanse kerken willen we met dit initiatief mensen graag een plek bieden om even op adem te komen, een plek om vrede te ervaren.’ Op 15 januari kunnen geïntereseerden terecht bij onderstaande kerken.

  • Nicolaaskerk (PKN), Kerkplein 1, Krommenie;
  • Oud-Katholieke parochie van de heilige Nicolaas en Maria Magdalena, Noorderhoofdstraat 131, Krommenie;
  • Noorderkerk (PKN), Heijermansstraat 127, Zaandam;
  • Pinkstergemeente Ichtus, Bloemgracht 101, Zaandam;
  • Zaankerk (NGKV), Drielse Wetering 50, Zaandam.

Deze en andere kerken zullen samen om 14:00 uur de klokken luiden vanwege de verbondenheid met het Nationaal gebed voor vrede en verbinding. Predikant Sjaak Visser van de Protestantse Gemeente Zaandam (Noorderkerk): ‘Wanneer je soms niets anders kan doen dan een kaarsje aansteken, is zo’n symbool al van grote waarde. Het is een manier om verbonden te blijven met wat echt van waarde en belangrijk is in deze coronatijd. Door het coronavirus zijn mensen ons ontvallen, ziek geweest of nog steeds ziek en dat heeft een grote impact op onze samenleving. De gezamenlijke kerken willen ruimte bieden om hierbij stil te staan.’

Nationaal programma

De diverse kerken houden rekening met de actuele coronamaatregelen. Van tevoren aanmelden is niet noodzakelijk. In een landelijk programma van 20:00 tot 21:30 uur spreken diverse christelijke vertegenwoordigers een gebed uit en wordt daarnaast aan de hand van persoonlijke verhalen duidelijk hoe de coronacrisis mensen raakt. Het programma is live te volgen via www.nationaalgebed.nl en wordt verzorgd door de EO. De overige initiatiefnemers zijn de Protestantse Kerk in Nederland, Missie Nederland, Niet Alleen, de Raad van Kerken in Nederland en Samen Kerk in Nederland.

Aansluitend op het nationaal gebed vindt van 16 tot en met 23 januari de jaarlijkse Week van het gebed voor eenheid plaats. Tijdens deze periode wordt gebeden voor eenheid, wijk en wereld.

Reacties

Cookieinstellingen