Driekwart schoolleiders staat achter stakende juffen en meesters

Foto: Pixabay

Naast het overgrote deel van de basisschoolleraren, doet ook een kwart van de schoolleiders vandaag mee aan de staking in het basisonderwijs. Driekwart van de schoolleiders steunt de actie, meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).

Uit een peiling van de AVS blijkt dat schoolleiders binnen de mogelijkheden die ze nu hebben al ‘enorm veel werkdrukverlagende maatregelen’ hebben genomen. Maar er is meer nodig, want de werkdruk is nog steeds te hoog.

De al genomen maatregelen staan volgens voorzitter Petra van Haren haaks op de beeldvorming van de politiek en minister Arie Slob van Onderwijs, die vindt dat er eerst concrete plannen moeten liggen om de werkdruk terug te dringen voordat de toegezegde 450 miljoen euro voor werkdrukvermindering aan de sector wordt verstrekt.

De meest getroffen maatregelen zijn minder overleggen en een betere werkverdeling. Ook zijn er conciërges en administratieve ondersteuners aangenomen. Volgens Van Haren zijn er vooral nog meer handen in de klas nodig om de werkdruk verder naar beneden te krijgen. Andere al genomen maatregelen zijn volgens de schoolleiders het schrappen van (avond)activiteiten en handelingsplannen en de inzet van vrijwilligers, stagiaires, studenten, ouders en vakleerkrachten.

Ook zijn de zorgstructuur, schooltaken en leerlingenadministratie kritisch onder de loep genomen.

PO in Actie – PO staat voor primair onderwijs – eist in totaal 1,4 miljard euro extra (900 miljoen voor hogere salarissen en 500 miljoen voor minder werkdruk) voor de basisscholen. Het kabinet is tot nu toe over de brug gekomen met 720 miljoen euro (270 miljoen voor hogere salarissen en 450 miljoen voor minder werkdruk).

Tweede landelijke staking

Het is de tweede landelijke staking en er doen tienduizenden leraren aan mee. Anders dan bij de eerste staking in oktober zijn er geen grote manifestaties. Niet alle opvangorganisaties konden dit keer helpen met extra opvang gedurende schooluren, ook al omdat pas op een laat moment besloten werd dat de staking door zou gaan.

Afbrokkelende steun

Volgens Peter Hulsen van Ouders & Onderwijs, een organisatie die de belangen van ouders van basisschoolleerlingen behartigt, neemt de steun van ouders voor stakende onderwijzers geleidelijk af. ‘Ouders steunen nog steeds voor een flink deel de leerkrachten. Wat je wel merkt is dat die steun met iedere volgende staking begint te dalen en dat ouders zich zo langzamerhand zorgen beginnen te maken over de dagen onderwijs die hun kinderen daardoor missen,’ zegt hij.

Een staking als die van vandaag is bovendien een kostenpost voor de ouders. ‘Zelfs als de school een noodvoorziening organiseert, is het aan de ouders om daar de kosten van te betalen. Bij een dag buitenschoolse opvang gaat het al snel om enkele tientallen euro’s.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen