Advies om ongevaccineerden Nuvaxovid aan te bieden

Foto: Flickr / Jernej Furman

Volwassenen die nog niet zijn gevaccineerd tegen het coronavirus en die bezwaren hebben tegen de zogeheten mRNA-vaccins die standaard worden gebruikt, moeten wat de Gezondheidsraad betreft de mogelijkheid krijgen om voor het nieuwe vaccin van Novavax te kiezen.

De raad schrijft dat in een advies aan minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. De Europese Commissie liet het vaccin Nuvaxovid maandag toe tot de Europese markt, na een positief oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau. Het is volgens de deskundigen voldoende veilig en werkzaam gebleken. Een nadeel is echter dat nog niet bekend is in hoeverre dit vaccin werkzaam is tegen de Omikron-variant van het virus, die hard op weg is om dominant te worden in Nederland en dat in Amsterdam al is.

Beproefde technologie

Totdat hier meer over bekend is, adviseert de raad om mensen die nog niet zijn gevaccineerd bij voorkeur te blijven prikken met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Nuvaxovid is het vijfde coronavaccin dat in Europa mag worden gebruikt. Het zit anders in elkaar dan de andere vier: het is gebaseerd op eiwitten, en dat is een beproefde techniek. Er zijn twee doses van nodig, met minimaal drie weken tussen de twee prikken. Voor zover nu bekend zijn de bijwerkingen doorgaans mild en is het vaccin tussen de 60 en 90 procent effectief in het voorkomen van besmetting met eerdere coronavarianten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen