Minder vrij spel criminelen in Poelenburg en Peldersveld

Foto: PxHere / CC0 Public Domain

Samen met partners zoals de politie, de Arbeidsinspectie, de Belastingdienst en de douane gaat Zaanstad de strijd aan met criminelen in Poelenburg en Peldersveld. De manier waarop staat in het uitvoeringsplan Veilig wonen, werken en verblijven dat het college naar de raad heeft gestuurd.

Dit plan is onderdeel van het Pact Poelenburg Peldersveld, het bondgenootschap waarin 27 partijen de ambitie hebben uitgesproken om van de twee Zaandamse wijken plekken te maken waar het voor iedereen fijn en veilig is. In Poelenburg en Peldersveld zorgt criminaliteit momenteel voor gebrek aan perspectief voor kinderen en voor onveiligheid. ‘We trekken hier en nu een grens: dit kan zo niet langer doorgaan. Wij willen, samen met onze partners, criminelen het leven zo lastig mogelijk maken en de veiligheid op straat vergroten,’ zegt burgemeester Jan Hamming over de aanpak.

Twee doelen

‘Fraude en een carrière in de criminaliteit mogen niet langer een lonend alternatief zijn voor een opleiding of een baan.’ In het uitvoeringsplan staan twee met elkaar verbonden doelen centraal: de bestrijding van overlast waar bewoners dagelijks mee geconfronteerd worden en die soms verband houden met criminele netwerken en hun verdienmodellen en het vernietigen van die netwerken.

Uit de Leefbaarometer.nl 2018.

 

Voor dat laatste onderdeel komt er een interventieteam waar de verschillende partners mensen aan leveren. Dat team gaat zich de komende jaren richten op de aanpak van fraudebestrijding (woon-, belasting- en uitkeringsfraude), verkeersveiligheid en asociaal parkeer- en rijgedrag, de handel in verdovende middelen, huiselijk geweld en kindermishandeling. Als het gaat om de meer invloedrijke ondermijnende criminele netwerken en verdienmodellen, richt het team zich met name op groepen die zich bezighouden met het witwassen van crimineel geld (onder andere in de particuliere woningmarkt), illegale arbeid, mensenhandel (de uitbuiting van arbeidsmigranten) en drugshandel.

Taaie materie

‘Deze aanpak is kei- en keihard nodig,’ volgens Hamming. ‘Wegkijken kan niet langer, want dit heeft een ontwrichtende invloed in deze wijken, maar ook op andere gebieden in onze gemeente. Dat kunnen we niet accepteren. Tegelijkertijd is dit een probleem dat niet van de ene op de andere dag verholpen is. Het vereist lef van alle partners om hun beste beentje voor te zetten in deze aanpak. Onze mensen moeten ingewikkelde en taaie problemen te lijf. Dat gaat tijd en inspanning kosten, daar ben ik me van bewust. Maar ik geloof erin dat we met inzet en een lange adem daadwerkelijk het verschil kunnen maken en de kansen van de kinderen in deze wijken kunnen verbeteren.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen