Geen nieuwe subsidie uit Den Haag voor woningbouw

Foto: PxHere / CC0 Publiek Domein

Het ministerie van Binnenlandse Zaken steunt 33 gemeenten met 253 miljoen euro om sneller tienduizenden betaalbare woningen te bouwen, maar Zaanstad is daar ditmaal niet bij. Purmerend, Waterland en Beverwijk wel.

 

De woningen die met het extra geld kunnen worden gebouwd zijn bedoeld voor starters of mensen met een middeninkomen. Opgeteld gaat het om 44.277 huizen, verdeeld over 36 projecten. Die komen nu te traag van de grond omdat ze financieel nog niet rond zijn.

Het geld van het Rijk kan worden gebruikt om bijvoorbeeld vervuilde grond te saneren, bedrijven te verplaatsen of toegangswegen aan te passen. Gemeenten en provincies zijn verantwoordelijk voor de rest van de kosten. Onder de gehonoreerde projecten vallen relatief veel bouwlocaties rond stationslocaties. Vijftien keer draait het om transformaties van bedrijventerreinen. Ook in bestaande verouderde wijken komen nieuwe huizen. Bij drie projecten gaat het om bouwprojecten buiten de bestaande woonplaatsen.

Meer aanvragen dan geld

In totaal 65 projecten wilden aanspraak maken op een deel uit de pot voor deze impuls voor woningbouw en ook Zaanstad had weer een aanvraag ingediend, voor ruim twaalf miljoen euro voor de bouw van 2422 extra woningen in Zaandam Zuid (Hembrugterrein) en Zaandam Oost (Achtersluispolder). Volgend jaar stelt het ministerie opnieuw geld beschikbaar om de woningmarkt vlot te trekken. ‘Ik verwacht ook dan weer veel aanmeldingen,’ zegt demissionair minister Kajsa Ollongren. Het is de derde keer dat het ministerie voor dit doel geld beschikbaar stelt. Zaanstad kreeg eerder al 9,5 miljoen voor de Kogerveldwijk, 11,2 miljoen voor Zaandam Centrum en 11,3 miljoen euro voor Zaanstad Noord.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen