Kabinet steekt nóg een miljard in versnelling woningbouw

Foto: Pixabay / AI Leino

Het demissionaire kabinet steekt volgend jaar nog eens een miljard euro extra in woningbouw. De eenmalige extra investering wordt volgende week op Prinsjesdag aangekondigd, bevestigen Haagse bronnen na een bericht van de NOS.

Het kabinet stak sinds 2019 via de zogenoemde Woningbouwimpuls waar ook Zaanstad ruim van profiteerde al een miljard euro in de versnelling van de woningbouw. Gemeenten kunnen dat geld gebruiken om drempels voor de bouw van nieuwe huizen weg te nemen, als bijvoorbeeld vervuilde grond of een slechte bereikbaarheid een project in de weg stonden. Deze aanpak heeft volgens minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken goed gewerkt, maar de pot is nu leeg.

Nog Zaanse aanvraag op de plank

Omdat de bouw van woningen topprioriteit heeft en het aantreden van een nieuw kabinet op zich laat wachten, is volgens ingewijden besloten nog eens een miljard beschikbaar te stellen. Naar verwachting is daar brede steun voor in de Tweede Kamer. De nieuwe regeling zal vermoedelijk gaan lijken op de Woningbouwimpuls, maar mogelijk met enige aanpassingen. Bij het Rijk ligt nog een aanvraag van Zaanstad voor ruim twaalf miljoen euro om de bouw van 2422 extra woningen in Zaandam Zuid (Hembrugterrein) en Zaandam Oost (Achtersluispolder) mogelijk te maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen