Controles leveren 677 aanvragen huisvestingsvergunning op

Foto: Pixabay / Hans Braxmeier

Het is de gemeente ernst met het opsporen van woonfraude: de eerste bestuurlijke boetes van 435 euro zijn uitgedeeld aan inwoners die geen huisvestingsvergunning hebben aangevraagd. Ook zijn de eerste boetes opgelegd aan pandeigenaren voor illegale kamerverhuur.

Wie niet over de benodigde omzettingsvergunning beschikt om kamers te mogen verhuren betaalt per woonruimte een boete van 4350 euro. Sinds 10 maart 2018 geldt in het kader van de ‘Rotterdamwet’ voor iedereen van zestien jaar en ouder die in Poelenburg of Peldersveld wil gaan wonen dat daarvoor een vergunning vereist is. Dat betekent dat als een bewoner een verhuizing doorgeeft naar deze wijken, er een bericht komt van de gemeente dat er een huisvestingsvergunningplicht geldt en dat binnen veertien dagen de vergunning moet worden aangevraagd.

Bijna 400 controles

Ook de eigenaar van de woning is in overtreding als de bewoners niet beschikken over een huisvestingsvergunning. Sinds september vorig jaar heeft de gemeente 388 woningen gecontroleerd om de feitelijke woonsituatie in kaart te brengen. Tot nu toe zijn er mede als gevolg hiervan 677 aanvragen voor een huisvestingsvergunning ingediend. Van alle bewoners die zich sinds maart 2018 hebben gevestigd in de twee wijken voldoet ongeveer tien procent nog niet aan de huisvestingsvergunningplicht. Zij kunnen nog een vergunning aanvragen.

Woningen voor inwoners

Volgens burgemeester Jan Hamming is het opsporen van woonfraude en het uitdelem van boetes de enige manier om de strijd aan te gaan met mensen die woningen inzetten voor illegale doeleinden. ‘Met de aanpak van woonfraude willen we ervoor zorgen dat woningen terechtkomen waar ze keihard nodig zijn: bij Zaankanters zelf. Bovendien zien we vaak dat in buurten waar veel woonfraude is de leefbaarheid minder wordt. Er is sprake van geluids-, parkeer en vuiloverlast. Ook daar willen we de strijd mee aangaan.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen