Ook nu de Sint vertrokken is gaat Pietencontroverse door

Foto: Pixabay / Ineke Huizing

Sinterklaas en zijn metgezellen mogen dan weer de aftocht hebben geblazen, in Zaanstad staan ze nog wel even op de agenda. Vanwege de nachtelijke activiteiten van de actiegroep Zaankanters tegen racisme, en vanwege een Pietenband die door het centrum van Zaandam trok.

De actiegroep heeft burgemeester Jan Hamming op de korrel en daarmee de stoep voor het stadhuis in het vizier voor het aanbrengen van leuzen tegen zwarte Piet. Hamming wordt opgeroepen om geen subsidie meer te verstrekken aan Sinterklaascomités die weigeren zwarte knechten in de ban te doen. PvdA-raadslid Eylem Koseoglu wil van hem weten wat er terecht is gekomen van de ‘constructieve dialoog’ die het college op verzoek van de raad moest aangaan met organisaties die nog steeds gebruikmaken van zwarte Pieten. Het doel daarvan was om hen te stimuleren definitief afscheid van deze figuur te nemen.

Orkestje

‘De gemoederen zijn de afgelopen dagen hoog opgelopen,’ constateert Koseoglu. Zo ver als in Volendam waar dorpelingen demonstranten van Kick Out Zwarte Piet bekogelden met eieren, oliebollen en visafval ging dat niet, maar een vrolijk bedoeld orkestje dat was ingehuurd door de Zaandamse ondernemers in het stadshart leidde tot een controverse op sociale media: hoe zwart is zwart eigenlijk als het om Pieten gaat? Volgens de PvdA voedt afzijdigheid en het ontbreken van een actieve dialoog de polarisatie en zet dit de deur open voor intimidatie en geweld.

Het is de fractie niet gelukt om in gesprek te raken met ‘de organisatie die per direct alle steun voor Sinterklaasintochten met een zwarte Piet wil intrekken,’ schrijft Koseoglu ook in haar schriftelijke vragen. ‘Lukt het B & W wel om met deze partij een constructieve dialoog te hebben?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen